Foto: Arun Katiyar/Flickr

Dansk nedklubbad av hög IDF-officer

Publicerad 17 april 2012 kl 04.31

Utrikes.Ett dussintal aktivister, utländska som palestinska, skulle cykla runt i Jordandalen som en protest mot Israels kontroll över gränserna i Palestina och blockaden mot utländska besökare. Cyklisterna blev stoppade av IDF och en dansk cyklist tillsynes oprovocerat nedklubbad av en officer. Officern i fråga blev senare avstängd.

Gilla artikeln på Facebook

Efter att cyklisterna blivit stoppade av soldater ur israeliska krigsmakten, IDF, slog  överstelöjtnant Shalom Eisner, tillsynes helt oprovocerat, till en av cyklisterna, en dansk, i huvudet med sin automatkarbin, rapporterar The Guardian.

Andreas Ias, dansken som blev slagen i ansiktet Ias säger till tidningen Haaretz, att det inte var någon som helst våldsamhet från aktivisternas sida och att 'vi bara ville njuta av cykelturen och utsikten'. Vidare, bad han om att få se filmbevis på påstådd våldsamhet från aktivister sida. 'Jag såg hur soldater filmade oss hela tiden'.

Ias uttryckte vidare sin förvåning över att denna incident rapporterats av internationell media, då sådant här enligt honom är vardagsmat i de ockuperade områdena.

Dansk minister frågande

Den danske utrikesministern Villy Sovndal krävde svar:

- Vi vet inte alla omständigheter kring incidenten. Den danske ambassadören har frågat de israeliska myndigheterna om en omedelbar förklaring, sa han.

IDF:s talesman brigadgeneral Yoav Mordechai sa under måndagen att videon inte visade hela konfrontationen med aktivisterna och att de inledningsvis var mycket aggressiva, men att officerns beteende var oacceptabelt och att han nu är avstängd.

- Sådant beteende är inte karaktäristiskt för IDF-soldater och officerare och har ingen plats inom den israeliska försvarsmakten och i staten Israel, sa den israeliske premiärministern, Benjamin Netanyahu.

Israeliska myndigheter har tidigare erkänt att de använder omfattande systematisk tortyr mot fångar.

Överstelöjtnantens syster, har till Ynet sagt att "han försökte försvara sig mot en terroraktivist som störde honom i hans heliga arbete". Hon sa också att cyklisterna hade brutit överstelöjtnantens handled.

Här finns en längre film på incidenten: Länk


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Makt och avund är drivkrafterna bakom feminismens myter.0 Plus

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0