DNA-databas polisens nya vapen mot kriminella invandrare

Publicerad 26 augusti 2012 kl 07.00

Vetenskap.Med hjälp av en ny DNA-baserad "ras"-databas kan polisen med 86-procentig säkerhet avgöra om en person med svart hår och bruna ögon är av europeisk eller icke-europeisk härkomst. Den nya tekniken tros bli ett effektivt vapen i jakten på kriminella invandrare.

Gilla artikeln på Facebook

Det nya testet kan avgöra färgen både på en persons hår och ögon och därmed vara till stor hjälp när gärningsmannen är helt okänd sedan tidigare, skriver BBC som citerar den vetenskapliga tidskriften Forensic Science Internrational: Genetics.

Forskare vid Erasmus-universitetets medicinska centrum i Rotterdam har tagit fram det nya testet som alltså bland annat kan avgöra en persons ögon- och hårfärg.

- Testet är väldigt känsligt och framkallar kompletta resultat även på mindre mängder dna-material än man tidigare har behövt för vanliga dna-tester, säger professor Manfred Kayser som ledde studien.

Fullständigt säkert är dock inte testet. När man genomförde tester i studien lyckades man i snitt komma fram till rätt hårfärg på 69,5 procent av de med blont hår, 78,5 procent av de med brunt hår och 80 procent av de med rött hår.

En glädjande sak var dock att man i hela 87,5 procent av fallen kunde bestämma om en person hade svart hår, vilket gör den nya tekniken till ett effektivt vapen i jakten på många kriminella som befinner sig i Europa idag.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Guldjättar flyr Comex. Nu ska handeln med guld bedrivas i London istället.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Få stockholmare har antikroppar mot covid-19. Hittades endast i 7,3 procent av insamlade blodprover.0 

Storbanker manipulerar ned guldpriset under corona. Saboterar metallens status som "säker tillflyktsort".0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus