Bombdådet vid polishuset i Uppsala
Arkivbild.

En handgranat som detonerade vid polishuset i Uppsala – skulle träffa poliserna

Publicerad 28 november 2017 kl 18.03

Inrikes. Det var en skarp handgranat som kastades mot och detonerade vid polishuset i Uppsala strax efter 23-tiden på måndagen. Det bekräftar nu polisen på sin hemsida. Enligt källor till TT kastades granaten för att träffa poliserna men studsade i en kontaktledning eller mot en stolpe.

Gilla artikeln på Facebook

Det var sent igår kväll som en kraftig explosion inträffade vid polishuset i Uppsala. Detonationen skedde nära två poliser, som dock klarade sig utan skador.

Nu visar den tekniska undersökningen att det troligen var en skarp handgranat som exploderade.

"Den teknisk undersökningen har avslutats på brottsplatsen och det konstateras att mycket tyder på att det är en handgranat som detonerat", skriver polisen i en uppdatering på sin hemsida på tisdagskvällen.

Polisen har under dagen vidtagit flera utredningsåtgärder. Det har bland annat hållits en stort antal förhör, genomförts dörrknackning i området och tekniska undersökningar av brottsplatsen och beslag.

Under kvällen och natten kommer polisen finnas i området i trygghetsskapande syfte för boende.

Myndigheten tror fortfarande att det handlar om en hämnd mot polisen.

"Polisen är tidigt i utredningen och arbetar utifrån flera olika teorier om hur brottet utförts. I nuläget tyder mycket på att attentatet var riktat mot polisen och en vedergällning för den senaste tidens polisinsatser i Uppsala", skriver man.

Förra veckan genomförde polisen en större insats i förorterna Gottsunda och Valsätra. Därför tror polisen att nattens bombdåd kan handla om en vedergällning från kriminella förortsgäng.

En 20-årig man har anhållits för delaktighet till försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse. Han är skäligen misstänkt men nekar till brott.

Källor till TT säger att handgranaten "uppenbart kastades mot poliserna" men studsade i en kontaktledning eller stolpe och i stället landade på en banvall.

Attacken klassas som en särskild händelse och polisen har gått in stabsläge. Polishuset bevakas nu av tungt beväpnad polis.

Polisen är mycket angelägen om att få fler tips om explosionen. Tips och information lämnas till polisen via telefonnummer 114 14.


Nyheter från förstasidan

FN öppnar för att frige 55.000 IS-terrorister

Menar att familjerna ska skickas tillbaka till Europa. Länderna måste "ta ansvar" för sina medborgare, anser FN:s människorättschef.0 

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0