Asylkaoset

Ensamkommande drabbas värst av id-kontroller

Publicerad 24 december 2015 kl 07.37

Inrikes. Den rödgröna regeringens nya id-kontroller vid resor över Öresundsbron ser i praktiken ut att leda till att nästan inga så kallade ensamkommande flyktingbarn kommer att kunna ta sig till Sverige.
– Jag skäms, säger en skattefinansierad "god man".

Gilla artikeln på Facebook

Den i särklass största gruppen av ensamkommande kommer från Afghanistan. Av de 25.000 afghanska "flyktingbarn" som kommit har bara 18 (sic) kunnat visa giltiga id-handlingar.

Med de nya reglerna för id-kontroller på tåg och bussar till Sverige, som börjar gälla den 4 januari, kommer därmed i princip inga ensamkommande släppas in i Sverige om den siffran håller i sig.

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg riktar nu hård kritik mot Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

– Jag kan ju konstatera att det här förslaget har lagts utan att det har gjorts en ordentlig remissrunda. Vi yttrar oss över 60 olika förslag varje år och det här har inte kommit på vårt bord exempelvis, säger han till Sveriges Radio.

Katarina Nyberg, som försörjer sig på att vara skattefinansierad "god man" för fem afghaner och är talesperson för Riksföreningen gode män vårdnadshavare, säger sig "skämmas" över regeringens beslut.

– Ja, jag skäms att det är på det sättet i det här – att vi har politiker som fattar sådana medvetna beslut. Ska vi inte värna om barn och om barns rätt att söka asyl? säger hon till Sveriges Radio.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0