För många vita på mångkulturell festival

Publicerad 13 augusti 2014 kl 17.14

Inrikes. Den mångkulturella festivalen Urkult i Näsåker får nu hård kritik av en så kallat rasifierad besökare, som uppger sig ha blivit kränkt och utsatt för rasism av de vita deltagarna.

Gilla artikeln på Facebook

Lina Inez Blanco besökte världsmusikfestivalen för ett par veckor sedan tillsammans med två andra personer som hade brun hy. I en insändare beskriver hon sina "fyra extremt ångestfyllda dagar".

"När vi kliver på tåget så märker vi att majoriteten av alla på tåget är vita och vi känner direkt obehag", skriver hon.

På Urkults Facebooksida beskrev Inez Blanco bland annat hur hon blivit kränkt av att det såldes "Chokladbollar eller kalla det vad fan ni vill" på området och hur hon och hennes väninnor ständigt utsattes av de vita deltagarna.

Under invigningen, Eldnatten, var det exempelvis en man som spelade trumma med mörk färg i ansiktet.

Enligt Lina Inez Blanco är ett av grundproblemet med Urkult att alldeles för många av besökarna är vita. Och Linda Isaksson från Urkults styrelse är självkritisk och lovar bot och bättring.

– Det här är något som vi måste ta tag i. Det första målet är att skapa en struktur för att få alla att känna sig trygga på festivalen och bekämpa den rasism som finns, säger Isaksson till Länstidningen Östersund.

Efter hennes inlägg på Facebook anklagade flera Inez Blanco för att vara rasistisk mot vita. Men själv hävdar hon att "omvänd rasism" inte existerar, och att det bara är vita människor som är rasister.

"Att kalla de känslor som rasifierade känner gentemot vithetsnormen för rasism är att osynliggöra hela vår historia av att ha blivit utsatta för slaveri, slakt och kolonialism av vita", skriver hon i sin insändare.


Nyheter från förstasidan

Inte säkert Kinavirus smittar mellan människor

"Mycket låg risk" att smittan når Sverige. Av allt att döma är det en fiskmarknad som smittat alla människor, enligt Folkhälsomyndigheten.0 

Ekonominyheter

Dyrare än någonsin bygga hus i Sverige

Kostnaderna steg 2,9 procent 2019.. Nu ökar Sverige försprånget – är redan dyrast i EU.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Alexander Bards rasande attack mot DN:s chefredaktör. "Fy fan vilken falsk jävel han är, det öppna samhällets allra största fiende."0 

Mer från Inrikes

Guillou: Jag kommer att vinna mot Skatteverket

Drog av bostadshus som "författarverkstad".. Men nu har Jan Guillou, 76, kommit på ett sätt att vinna mot Skatteverket, ändå.0 

Kristersson stöder Bard efter Wolodarskis attack: "Förfärligt"

Skräms av DN:s häxjakt på TV4-profilen.. "Vad är det för samtalsklimat vi håller på att skapa i Sverige?"0 

Vetenskap

Svenska forskare kan ha hittat fungerande botemedel mot fetma – utan biverkningar. Kan reglera hur mycket och hur snabbt maten bryts ner.0 Plus

Folkslag bär på unika gener från förhistorisk apmänniska. Spår av utdöda arten dröjer sig kvar – mitt i tredje världen.0 Plus

Kultur

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0