För många vita på mångkulturell festival

Publicerad 13 augusti 2014 kl 17.14

Inrikes. Den mångkulturella festivalen Urkult i Näsåker får nu hård kritik av en så kallat rasifierad besökare, som uppger sig ha blivit kränkt och utsatt för rasism av de vita deltagarna.

Gilla artikeln på Facebook

Lina Inez Blanco besökte världsmusikfestivalen för ett par veckor sedan tillsammans med två andra personer som hade brun hy. I en insändare beskriver hon sina "fyra extremt ångestfyllda dagar".

"När vi kliver på tåget så märker vi att majoriteten av alla på tåget är vita och vi känner direkt obehag", skriver hon.

På Urkults Facebooksida beskrev Inez Blanco bland annat hur hon blivit kränkt av att det såldes "Chokladbollar eller kalla det vad fan ni vill" på området och hur hon och hennes väninnor ständigt utsattes av de vita deltagarna.

Under invigningen, Eldnatten, var det exempelvis en man som spelade trumma med mörk färg i ansiktet.

Enligt Lina Inez Blanco är ett av grundproblemet med Urkult att alldeles för många av besökarna är vita. Och Linda Isaksson från Urkults styrelse är självkritisk och lovar bot och bättring.

– Det här är något som vi måste ta tag i. Det första målet är att skapa en struktur för att få alla att känna sig trygga på festivalen och bekämpa den rasism som finns, säger Isaksson till Länstidningen Östersund.

Efter hennes inlägg på Facebook anklagade flera Inez Blanco för att vara rasistisk mot vita. Men själv hävdar hon att "omvänd rasism" inte existerar, och att det bara är vita människor som är rasister.

"Att kalla de känslor som rasifierade känner gentemot vithetsnormen för rasism är att osynliggöra hela vår historia av att ha blivit utsatta för slaveri, slakt och kolonialism av vita", skriver hon i sin insändare.


Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0