För många vita på mångkulturell festival

Publicerad 13 augusti 2014 kl 17.14

Inrikes. Den mångkulturella festivalen Urkult i Näsåker får nu hård kritik av en så kallat rasifierad besökare, som uppger sig ha blivit kränkt och utsatt för rasism av de vita deltagarna.

Gilla artikeln på Facebook

Lina Inez Blanco besökte världsmusikfestivalen för ett par veckor sedan tillsammans med två andra personer som hade brun hy. I en insändare beskriver hon sina "fyra extremt ångestfyllda dagar".

"När vi kliver på tåget så märker vi att majoriteten av alla på tåget är vita och vi känner direkt obehag", skriver hon.

På Urkults Facebooksida beskrev Inez Blanco bland annat hur hon blivit kränkt av att det såldes "Chokladbollar eller kalla det vad fan ni vill" på området och hur hon och hennes väninnor ständigt utsattes av de vita deltagarna.

Under invigningen, Eldnatten, var det exempelvis en man som spelade trumma med mörk färg i ansiktet.

Enligt Lina Inez Blanco är ett av grundproblemet med Urkult att alldeles för många av besökarna är vita. Och Linda Isaksson från Urkults styrelse är självkritisk och lovar bot och bättring.

– Det här är något som vi måste ta tag i. Det första målet är att skapa en struktur för att få alla att känna sig trygga på festivalen och bekämpa den rasism som finns, säger Isaksson till Länstidningen Östersund.

Efter hennes inlägg på Facebook anklagade flera Inez Blanco för att vara rasistisk mot vita. Men själv hävdar hon att "omvänd rasism" inte existerar, och att det bara är vita människor som är rasister.

"Att kalla de känslor som rasifierade känner gentemot vithetsnormen för rasism är att osynliggöra hela vår historia av att ha blivit utsatta för slaveri, slakt och kolonialism av vita", skriver hon i sin insändare.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Våldsamma scener i Östeuropa. By gick samman för att hämnas sexmordet på 8-åringen.0 Plus

Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Mer från Inrikes

Nära 10.000 har anmält vaccinpasset

JO:s system kraschade av anstormningen.. "Brukar få in 10.000 per år och nu har det kommit in 9.000 på två veckor."0 

Längre preskriptionstid för allvarliga brott

"Brott ska inte ska förbli ostraffade.". Fängelse­straff som inte avtjänats ska heller aldrig preskriberas, enligt förslag.0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0 

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0