Asylkaoset
Arkivbild.

Färre illegala tvångsutvisas från Sverige

Publicerad 10 juli 2017 kl 11.22

Inrikes. Färre illegala invandrare utvisas från Sverige med tvång. Antalet har minskat med 30 procent enligt statistik från gränspolisen, skriver Sveriges Radio. Polisen saknar pengar samtidigt som invandrarna saknar pass eller håller sig undan.

Gilla artikeln på Facebook

Inrikesminister Anders Ygeman (S) har tidigare sagt att 80 000 illegala invandrare kan komma att utvisas ur Sverige. Men det verkar inte gå så bra med det.

Under årets första fyra månader utvisades 591 personer som fått avslag på sin asylansökan, vilket är 30 procent färre än samma period förra året.

Enligt gränspolisens rapport beror det bland annat på att man "inte tillskjutits nödvändiga resurser från regeringen".

– Vi kan jobba mer effektivt, vi kan förbättra oss, men inte hur långt som helst. Det är också beroende av hur vi är resurssatta, säger Per Löwenberg, ställföreträdande sektionschef vid den nationella gränspolisen, till Ekot.

Men det beror också på att så många invandrare saknar id-handlingar. Förra året saknades handlingar i nästan 50 procent av ärendena från Migrationsverket. Utan pass går det inte att verkställa utvisningar.

Dessutom avviker människorna ofta. I år har 78 procent av de som ska utvisas försvunnit, vilket är en ökning från 66 procent förra året.

Anders Ygeman säger att han inte förstår kritiken och påpekar att regeringen skjutit till 800 miljoner kronor extra till polisen i år samt att återvändandet överlag har ökat.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0