JD Lasica/CC-BY-NC

Facebook kan manipulera val

Publicerad 19 september 2012 kl 09.32

Vetenskap.En grupp amerikanska forskare har nu undersökt om det går att påverka valresultat med hjälp av Facebook. Resultatet blev ett överraskande tydligt ja. Nu varnar forskare för att den sociala nätverkssajten kan styra resultatet i demokratiska val, skriver tidskriften Nature.

Gilla artikeln på Facebook

I kongressvalet i USA 2010 iscensatte Facebook ett samarbete med amerikanska samhällsvetenskapliga forskare. Forskarna har nu beskrivit experimentet i en artikel i tidskriften Nature.

Experimentet gick ut på att utröna hur man kunde påverka väljare att rösta genom direktriktade annonser i Facebook.

När väljare loggade in på Facebook på valdagen fick de upp en Facebook-app med en jag-har-röstat-knapp, där de kunde se vilka vänner som hade klickat på den. Det visade sig att ju närmare vänner som hade klickat på knappen, desto större var sannolikheten att Facebook-medlemmen själv gick och röstade.

Vänner påverkar
En annan kontrollgrupp fick se bara en knapp, där inga vänner visades. Denna var inte var lika effektiv när det gällde att få folk att gå och rösta som den som också visade vänner.

Facebook-forskarna kunde på det sättet styra olika personers motivation att gå och rösta. Forskarnas slutsats blev: Det är våra nära vänner som spelar stor roll om Facebook ska få oss att agera. Människor har lätt för att följa grupptrycket på Facebook helt enkelt - också när det gäller politik.

Varnar för Facebook
Forskarna varnar för att Facebook eller andra så kallade sociala medier kan styra väljare av viss politisk tillhörighet att gå och rösta. De påstår dock att de visade appen för lika många demokrater som republikaner i detta experiment.

60 miljoner helt ovetande amerikaner ingick i experimentet. Totalt genererade experimentet 340 000 röster extra, uppskattar forskarna.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ny statistik: Var femte coronapatient på sjukhus avlider

Socialstyrelsen presenterar coronasiffror. Långa vårdtider för patienter – mediantiden 20 dygn på IVA.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Få stockholmare har antikroppar mot covid-19. Hittades endast i 7,3 procent av insamlade blodprover.0 

Studie: Viruset kom inte från Wuhans djurmarknad. Biologer ger stöd till alternativ teori.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus