Citaten som tillskrevs Jim Olsson, 67, hade Expressen själva hittat på.

" />

Citaten som tillskrevs Jim Olsson, 67, hade Expressen själva hittat på.

" />

Citaten som tillskrevs Jim Olsson, 67, hade Expressen själva hittat på.

" />
LJÖG: Expressens chefredaktör Thomas Mattsson förklarade för den egna webbtvkanalen att han var nöjd med uthängningarna. Nu står det klart att tidningens kontroversiella publicering innehöll flera grova felciteringar.

Falska citat i Expressens uthängning

Publicerad 20 december 2013 kl 05.51

Inrikes.Expressen bluffade rejält när man hängde ut kemisten Jim Olsson, 67, under rubriken "NÄTHATARE" på löpsedlarna i hela landet i förra veckan. Enligt Expressen hade Olsson skrivit att "inbördeskriget redan startat" – men det har han inte gjort.

Gilla artikeln på Facebook

I en liten rättelsenotis – kompletterad med en betydligt längre bortförklaring – erkänner Expressen att två citat var felaktiga i uthängningen som redan tros ha orsakat ett bombdåd mot en av de personer som hängdes ut.

Den första felaktiga citatet löd att "inbördeskriget redan startat" och det andra "Den totalt ansvarslösa massinvandringen måste kompletteras med återinförande av värnplikten. Endast militära insatser kan stoppa dessa vandaler som hänsynslöst utnyttjar en lamslagen befolkning som inte kan försvara sig."

"Expressen ber om ursäkt för de felaktiga uppgifterna", skriver tidningen i sin rättelse, men fortsätter sedan med att försöka bortförklara citaten genom att återge en rad invandringskritiska textstycken som man påstår att Jim Olsson har skrivit på riktigt. Inget av de återgivna styckena berör emellertid inbördeskrig, militär eller vapen.

Fria Tider sökte redan i början av veckan Expressens ansvarige utgivare Thomas Mattsson för att fråga varifrån de felaktiga citaten kom. Vi hörde även av oss till journalisterna David Baas och Christian Holmén, som producerat uthängningen, samt AFA-veteranerna i "Researchgruppen" som skött själva åsiktsregistreringen åt Expressen. Ingen av dem valde dock att återkomma med något svar på våra frågor.

På fredagen passerade Fria Tiders insamling för att åtala Thomas Mattsson för förtal 260.000 kronor. Totalt beräknas åtalet kunna kosta en halv miljon kronor vid förlust. Enligt preliminära uppgifter från försäkringsbolaget If skulle ett enskilt åtal inte täckas av rättsskyddet i hemförsäkringen, som annars hade bidragit med 200.000 kronor.

Maxstraffet för grovt förtal är fängelse i två år.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur