FRA:s övervakning får kritik

Publicerad 4 februari 2012 kl 09.36

Inrikes.Integritetskänslig information sprids utan anledning, registren gallras inte och personuppgifter lagras som har oklar koppling till signalspaningen. FRA bryter frekvent mot FRA-lagen visar rapporter från tillsynsmyndigheten som Computer Sweden har läst.

Gilla artikeln på Facebook

Försvarets radioanstalts signalspaning bröt vid flera tillfällen förra året mot de regler som ska skydda privatpersoners integritet.

Enligt Computer Sweden uppdragades brister hos FRA vid fyra av de 13 kontroller som Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamhet, Siun, gjorde förra året.

FRA har lagrat personuppgifter trots att kopplingen till det aktuella signalspaningsuppdraget varit oklar. Databaserna har heller inte gallrats på information som inte bör finnas kvar. Dessutom kan raderad information "återskapas" av FRA vid behov, vilket får kritik av Siun som nu utdelat ett flera så kallade "påpekanden" till FRA.

– Har vi ett påpekande förväntar vi oss att de följer det påpekandet. Tanken med kontrollverksamheten att de kontrollerade verksamheterna ska fungera så effektivt som möjligt, men också att de följer regelverket, säger Hans Jörgen Andersson som är ordförande i Siuns kontrollnämnd till Computer Sweden.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Analys: Fed-flopp i medieskugga. Bankernas märkliga deponeringar kan visa att kraschen är nära.0 

Vetenskap

Forskare lyckas fånga elektronens hopp på film. För första gången synlig för det mänskliga ögat.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0