Google började samköra dina data i fredags

Publicerad 4 mars 2012 kl 23.37

Utrikes.Vart du surfar, vad du letar efter på YouTube och vilka inlägg du gör på Flashback kan vara bra för Google Corporation att hålla reda på. Och enligt kolumnisten Conn Hallinan kommer den amerikanska regeringen att vara en flitig besökare i jätteföretagets detaljerade databas över enskilda medborgare och deras personlighet.

Gilla artikeln på Facebook

Sedan 1/3 samkör Googles alla dotterbolag de personuppgifter som samlas in genom koncernens otaliga internettjänster. Och leverantörerna av operativsystem hjälper till att förlänga det nät som Google kastar över sina användare - den som upprättar ett gmail-konto på med Mac/Safari får genast frågan om han kanske vill använda kontot "tillsammans med Apple Mail, iCal och iChat?". Tjenamors.

Enligt Con Hallinan, krönikör i bl.a. Foreign Affairs har Google inga ambitioner att respektera användarnas privatliv. Företaget har redan blivit påkommet med att smussla in elaka cookies i Safari och Internet Explorer. Dessa små program har sedan utan användarens vetskap rapporterat hem till Google om hans eller hennes aktiviteter på nätet.

Många syften men inget legitimt
Vi har alla fått lära oss att syftet med att hotellen undviker att tvätta gästernas badrumshanddukar inte har med kostnaderna att göra, utan att hotelldirektörerna vill göra en idealistisk insats för miljön. På samma sätt är Googles syfte med samkörningen av registeruppgifter att skapa bättre och behagligare tjänster för den enskilde användaren.

Enligt Con Hallonan handlar det i första hand om marknadsföring. Uppgifterna kommer att användas, säljas och hyras ut. Resultatet för kunden: Direktreklam och dörrknackare.

Att staten och kapitalet sitter i samma båt är ingen hemlighet. Mest oroande enligt Hallinan är att uppgifterna i ett register av detta slag är mumma för en regim som, med terroristjakt som förevändning, vill försvåra livet för sina politiska motståndare. I de flesta av våra kulturmarxistiska halvdemokratier får oppositionella allt oftare vänja sig vid att staten behandlar dem som antingen sinnesjuka (lidande av div. nyuppfunna fobier), kriminella eller bådadera. Det finns alltså skäl även för européer att undvika onödig kontakt och registrering av användaruppgifter hos Google-koncernen och dess avläggare.

För den som har en överdriven uppfattning om "statens" etiska ståndpunkt i datafrågor föreslås studium av några av de marknadsföringsfilmer som polismaktens underleverantörer visade på den årliga snokmässan ISS. Till exempel den här, med tack till Wikileaks.

Google opt-out village
Enligt en häpnadsväckande rapport från Onion News Network erbjuder Google ett måttligt lockande alternativ till bolagets registreringsmani. Se härvid.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Knivattacken mot Boråspolisen

Poliser omringades av jättelik invandrarmobb i Borås. Fick halverat straff på grund av låg ålder – trots att han ljög om att han är ett flyktingbarn.0 Plus

Henrik Arnstad

Elaka tungor hånar DN-veteranens nya teori. Detta folkslag är trollkarlen Gandalf en rasistisk symbol för, enligt Henrik Arnstad.0 Plus

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Fotografier och video. Tysk-svenska konstruktionen omdanar svenskt luftvärn – här avfyras roboten för första gången från svensk mark.0 Plus

Mer från Utrikes

Joe Biden kallade 84-årig väljare för "fetto"

Lättkränkt presidentkandidat ilsknade till.. "Låt oss göra armhävningar ihop, låt oss springa, låt oss göra vad du vill, låt oss ta ett IQ-test."0 

Sidor

Vetenskap

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Ledningen vann mot gräsrötterna: SD ska rädda SVT och SR. SD ska "rädda" public service från Moderaterna och KD.0