Google började samköra dina data i fredags

Publicerad 4 mars 2012 kl 23.37

Utrikes.Vart du surfar, vad du letar efter på YouTube och vilka inlägg du gör på Flashback kan vara bra för Google Corporation att hålla reda på. Och enligt kolumnisten Conn Hallinan kommer den amerikanska regeringen att vara en flitig besökare i jätteföretagets detaljerade databas över enskilda medborgare och deras personlighet.

Gilla artikeln på Facebook

Sedan 1/3 samkör Googles alla dotterbolag de personuppgifter som samlas in genom koncernens otaliga internettjänster. Och leverantörerna av operativsystem hjälper till att förlänga det nät som Google kastar över sina användare - den som upprättar ett gmail-konto på med Mac/Safari får genast frågan om han kanske vill använda kontot "tillsammans med Apple Mail, iCal och iChat?". Tjenamors.

Enligt Con Hallinan, krönikör i bl.a. Foreign Affairs har Google inga ambitioner att respektera användarnas privatliv. Företaget har redan blivit påkommet med att smussla in elaka cookies i Safari och Internet Explorer. Dessa små program har sedan utan användarens vetskap rapporterat hem till Google om hans eller hennes aktiviteter på nätet.

Många syften men inget legitimt
Vi har alla fått lära oss att syftet med att hotellen undviker att tvätta gästernas badrumshanddukar inte har med kostnaderna att göra, utan att hotelldirektörerna vill göra en idealistisk insats för miljön. På samma sätt är Googles syfte med samkörningen av registeruppgifter att skapa bättre och behagligare tjänster för den enskilde användaren.

Enligt Con Hallonan handlar det i första hand om marknadsföring. Uppgifterna kommer att användas, säljas och hyras ut. Resultatet för kunden: Direktreklam och dörrknackare.

Att staten och kapitalet sitter i samma båt är ingen hemlighet. Mest oroande enligt Hallinan är att uppgifterna i ett register av detta slag är mumma för en regim som, med terroristjakt som förevändning, vill försvåra livet för sina politiska motståndare. I de flesta av våra kulturmarxistiska halvdemokratier får oppositionella allt oftare vänja sig vid att staten behandlar dem som antingen sinnesjuka (lidande av div. nyuppfunna fobier), kriminella eller bådadera. Det finns alltså skäl även för européer att undvika onödig kontakt och registrering av användaruppgifter hos Google-koncernen och dess avläggare.

För den som har en överdriven uppfattning om "statens" etiska ståndpunkt i datafrågor föreslås studium av några av de marknadsföringsfilmer som polismaktens underleverantörer visade på den årliga snokmässan ISS. Till exempel den här, med tack till Wikileaks.

Google opt-out village
Enligt en häpnadsväckande rapport från Onion News Network erbjuder Google ett måttligt lockande alternativ till bolagets registreringsmani. Se härvid.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Regeringen vill ge USA tillgång till FRA-data

Ska få "direktåtkomst". Supermakten föreslås även få spionera när Sverige helt saknar intressen i saken, enligt förslaget.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0