Erik E. Schmidt är styrelseordförande för Google.

Google öppnar för PK-censur i sökresultaten

Publicerad 10 december 2015 kl 10.33

Utrikes. Googles styrelseordförande Eric Schmidt öppnar nu för att låta algoritmer censurera internet från "hat" och sajter där "likasinnade isolerar sig". Det skriver han själv i New York Times.

Gilla artikeln på Facebook

I hela västvärlden är traditionella medier på tillbakagång och det blir allt svårare för mediernas ofta globala ägare att forma åsikterna hos den breda massan. Istället söker sig människor till nya alternativa medier som i ökad utsträckning står på medborgarnas och inte makthavarnas sida.

Men den här utvecklingen är ett problem, enligt Googles styrelseordförande, som nu vill förändra internet.

"Det är för enkelt att använda internet bara för att interagera med likasinnade, istället för att söka efter perspektiv som man annars inte skulle exponeras för. Denna tendens till nationalistiskt beteende visar att vi har behov av en gemensam värdegrund och ett starkt ledarskap", skriver Eric Schmidt.

Därefter efterlyser Google-chefen ett samarbete mellan makthavare och globala teknikjättar i syfte att censurera vissa åsikter från internet.

"Utan ett ledarskap från staten, medborgare och teknikbolag kommer internet att bli en plattform som kan splittra redan hårt prövade samhällen. Det blir ett sorts verktyg för att stärka fel personer och låta fel röster komma till tals", konstaterar han och fortsätter:

"Vi behöver starka globala ledare som är beredda att slåss på bred front för human progressivitet och tolerans, och som fokuserar på allas rätt till ett bättre liv".

Den internationelle Google-toppen nämner inte huruvida han vill blockera västerländska invandringskritiker från internet, även om det går att utläsa mellan raderna. I sin text nämner han istället Ryssland, som han beskriver som en bas för "horder av nättroll som systematiskt trakasserar demokratiska personer och sprider falsk information".


Ekonominyheter

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

"Är inte återbetalningsfria".. Så svarar banken på gårdagens artikel om subventionerade lån till kvinnor och minoritetsgrupper.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Brev till kultursidan. Omöjligt att förstå Sveriges nedgång utan att förstå ägandet, skriver Johan Alltman.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0