Facebook Live-våldtäkten

Gruppvåldtäkt sändes live på Facebook – tre gripna

Publicerad 22 januari 2017 kl 13.40
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Tre män i Uppsala har gripits misstänkta för grov våldtäkt sedan de våldtagit en kvinna i 30-årsåldern och live-sänt övergreppet via Facebook.

Dela artikeln

Gripandet gjordes vid ett polistillslag mot en lägenhet i Uppsala strax efter klockan nio idag på morgonen.

– De greps vid nio, kvart över nio någonstans där. Det kom in klockan 08:24, säger Uppsala­polisens RLC-befäl Ivan Åslund till Fria Tider.

På internet­forumet Flashback pekas en grupp män med Mellanöstern­bakgrund ut för våldtäkten. Männen filmade sig själva innan och under själva övergreppet och sände alltihop live via Facebook­gruppen "Den största gruppen utan regler".

Enligt en person som såg live-sändningen var kvinnan som våldtogs "helt nerdrogad" och låg "helt död" medan en av männen förgrep sig på henne. Flera personer larmade polisen när de såg videon.

"Vi fick en chock"
En av dem som slog larm är Thomas Hultin. Han och hans fru såg live-sändningen av en slump efter ett besök på sjukhuset.

– Det är ju fruktansvärt det som har hänt. Min fru och jag trodde inte våra ögon, det är ju fruktansvärt! Vi fick en chock, en livesändning kan ju inte användas på ett värre sätt, säger han till Fria Tider.

– Några säger att kvinnan var med på det. Men hon var drogad, hon var inte kontaktbar, de kladdade på och gjorde som de ville med henne, det var vidrigt!

Hultin berättar att de som utförde våldtäkten är "nysvenskar" medan den kvinna de våldtog är svensk.

– Jag fick delgivet av andra att de är armenier, så jag vet inte om de är araber. De var kristna armenier men de är från sådana ställen och har sin konstiga syn på kvinnor, säger han.

En polisman bryter live-sändningen. Bild: Skärmdump

Avbröts av polisen
Videosändningen på Facebook avbröts inte förrän polisen anlände till lägenheten där kvinnan och männen befann sig.

– Polisen stormade lägenheten när jag tittade och avbröt sändningen då, berättar Hultin.

De våldtäkts­misstänkta männen har under dagen förhörts av polisen och anhölls vid halv tre-tiden av åklagare. De misstänkta är födda 1992, 1996 och 1998 medan målsäganden är född 1986, skriver polisen på sin hemsida.

– Innan åklagare kan ta ställning måste poliserna dokumentera allt, göra anmälan, skriva ned iakttagelser och hålla förhör med dem som har något att säga. När det är klart presenterar man det för åklagaren, så det tar tid, förklarar Åslund.

Han är i övrigt mycket förtegen om utredningen, men på polisens hemsida har man nu bekräftat uppgiften om att övergreppet live-sändes på Facebook. Många uppges ha hört av sig till polisen och har berättat att de såg sändningen.

Den lägenhet där våldtäkten utfördes spärrades under dagen av för teknisk undersökning.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.