Gudrun Schyman: Nationalismen ett hot mot Europas kvinnor

Publicerad 29 maj 2018 kl 19.07

Inrikes. Den nationalistiska framfarten i Europa är ett stort hot mot bland annat kvinnor, demokratin och så kallade mänskliga rättigheter. Det skriver Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman och partiets Europaparlamentariker Soraya Post i en debattartikel på Europaportalen. Samtidigt klargör de att "feminismen" är nationalismens starkaste ärkefiende.

Gilla artikeln på Facebook

Schyman och Post är djupt oroade över att nationalistiska partier växer sig starkare i Europa. Sådana partier får allt fler röster, skriver de och menar att detta utgör ett hot mot allt gott i mänskligheten.

De nationalistiska partier vill bland annat spola tillbaka tiden, återgå till "traditionella roller" för kvinnor och inskränka kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp, hävdar Fi-politikerna.

"Deras politik exkluderar etniska och religiösa minoriteter, flyktingar och asylsökande, HBTQ-personer, feminister och människorättsaktivister - i stort sett alla som inte passar i deras mall. Detta är ett hot mot vår demokrati och tanken om allas rätt till jämlikt deltagande. Det är också ett hot mot våra mänskliga rättigheter och den universella människorättsprincipen om alla människors lika värde", skriver de båda på europaportalen.se.

Schyman och Post hänvisar till den så kallade studien "Feministiska svar på växande nationalism i Europa", som enligt dem visar hur nationalismen påverkar kvinnors rättigheter i EU på ett negativt sätt.

Bland annat påstår de att "traditionella värden" numera prioriteras framför så kallad jämställdhet runt om i Europa. Ett exempel är att Polen vill införa ännu hårdare abortlagar, säger de.

De hävdar också att kvinnorörelser i EU får sämre finansiering och att "kvinnorättsförsvarare" utsätts hat och hot om sexuellt våld. Så kallade människorättsaktivister får inte heller komma till tals när nationalismen styr, påstår de. Särskilt kvinnliga aktivister tystas och hotas.

Enligt Fi-debattörerna utgör nationalismen ett så stort "hot" mot Europa att den riskerar frambringa "grymma konsekvenser" för människor, likt Hitler gjorde under andra världskriget. De vill därför lansera feminismen som nationalismens "tydligaste motståndare".


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Polen: Ska vara olagligt att göra som Twitter

Fördömer blockeringen av Donald Trump. Polens nya lagstiftning stoppar godtycklig censur av oliktänkande.0 

Ekonominyheter

Facebook och Twitter förlorar miljarder

Marknaden orolig för hur plattformarna kommer klara sig.. Donald Trumps 89 miljoner följare stod för 40 procent av trafiken på Twitter.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

"N***rtårtan" i topp när SVT summerar tiotalets största kulturdebatter. Lena Adelsohn Liljeroth (M) satte kniven i blackface-tårta 2012.0