Arkivbild. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Hälften av utrikesfödda i Sandviken arbetslösa – "Liknar Paris förorter"

Publicerad 15 januari 2018 kl 16.01

Inrikes. För tre år sedan påstod DN i en omtalad artikel att Sandvikens kommun "tjänar över en halv miljard på invandringen". Men enligt Arbetsförmedlingens senaste siffror är nästan hälften, 48,8 procent, av alla utrikesfödda i Sandviken arbetslösa.

Gilla artikeln på Facebook

Sandvikens kommun skulle tjäna en halv miljard på invandring. Det skrev DN i en artikel 2014.

"Tjänar över en halv miljard på invandringen", hette Dagens Nyheters artikel om den så kallade "Sandviken-rapporten", och blev tidningens mest delade nyhet på nätet.

Problemet var bara att rapporten snabbt fick häftig kritik och liknades vid en bluff.

– Det är helt fiktiva intäkter, sade ekonomen Jan Tullberg till Fria Tider.

Nu visar det sig att nästan hälften av alla utrikesfödda i Sandviken är arbetslösa. Detta enligt Arbetsförmedlingens senaste statistik.

"Sandvikens brutala 48,8 procent i arbetslöshet ligger i nivå med de siffror vi tidigare sett i Paris förorter", skriver Arbetarbladet om de nya siffrorna och påpekar även att den låga utbildningsnivån är ett stort problem.

Den totala arbetslösheten i Sandviken ligger på 13,7 procent, vilket också är över snittet i hela riket. Den sammanlagda arbetslösheten för utrikesfödda i hela Sverige är 22,2 procent.

Tidigare i år redovisade två Gävleborgskommuner, Söderhamn och Sandviken, störst underskott i hela Sverige. Sandviken hamnade på andra plats med hela 52 miljoner kronor, skrev då P4 Gävleborg.

Så sent som i december meddelade Sandviken att man chockhöjer skatten eftersom man inte klarar den stora befolkningsökningen. Kommunens befolkningen har växt så mycket att kostnaderna för förskolor och skolor eskalerar. Samtidigt ökar antalet äldre invånare vilket innebär större utgifter för boenden och omsorg.

– Det är markanta ökningar, sade kommunstyrelsens ordförande Peter Kärnström (S) då till SVT Nyheter och betonade att staten nu måste gå in med extra pengar.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0