Fallet Julian Assange

HD avslår överklagan från Assange

Publicerad 11 maj 2015 kl 09.48

Inrikes. Högsta domstolen fastställde idag hovrättens beslut att Julian Assange ska vara fortsatt häktad i sin frånvaro.

Gilla artikeln på Facebook

Visselblåsaren hade överklagat det fyra år gamla häkningsbeslutet till högsta instans, en överklagan som nu alltså avslås.

Högsta domstolen skriver i sitt beslut att det finns "ett starkt allmänt intresse" av att brottsutredningen kan fortsätta. Domstolen har tagit hänsyn till att Julian Assange tidigare har varit frihetsberövad och haft restriktioner i Storbritannien i samband med prövningen av en europeisk arresteringsorder, men inte till att han efter de brittiska domstolarnas prövning har vistats på en ambassad.

HD konstaterar vidare att överåklagare Marianne Ny har påbörjat försök att förhöra Julian Assange i London vilket gett nya möjligheter att driva utredningen framåt. Sammantaget finns det enligt domstolen i nuläget inga skäl att häva häktningen. 

En av domstolens ledamöter, justitierådet Svante O. Johansson, har en annan uppfattning och anser att häktningen ska hävas.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Statlig lånegaranti till företag

Extra ändringsbudget klubbad. Regeringen ska ge kreditgarantier på 100 miljarder kronor.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Mer från Inrikes

Vetenskap

Svenska forskare tar reda på om corona sprids i luften. Tros smitta via aerosoler – små luftburna partiklar.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0