Hanif Bali lägger ner Twitter, trots att han är en av de populäraste på mikrobloggen.

Ilska och förvåning efter att Hanif Bali slutar twittra

Publicerad 19 mars 2018 kl 10.02

Inrikes. Riksdagsledamoten Hanif Bali lämnar nu Moderaternas partistyrelse och slutar dessutom twittra. Detta efter att han publicerat ett e-postmeddelande, en allmän handling, mellan UD och ledarskribenten Patrik Oksanen.

Gilla artikeln på Facebook

"Efter en dialog under dagen med partiledningen har jag ikväll meddelat Moderaternas partistyrelse att jag begär att få lämna uppdraget som ledamot i partistyrelsen", skriver Hanif Bali på sin Facebook på söndagen och fortsätter:

"Med min plattform och räckvidd får jag väldigt många tips i form länkar, uttalanden och offentliga handlingar från alltifrån poliser och lärare till journalister. Min publicering av handlingen och att jag först inte namngav källan har sargat förtroendet och därmed lämnar jag mitt partistyrelseuppdrag."

Bali förklarar också att han slutar på Twitter, där han har 84.000 följare.

"Jag kommer driva min politik här på Facebook, i TV och riksdagskammaren men inte längre på Twitter", klargör han.

Enligt statsvetaren Andreas Johansson Heinö kan det vara riskabelt att tysta en så populär person som Bali precis innan valet.

– Han är i vissa avseenden större än sitt parti, en av deras absolut största profiler, och han har ett sätt att kommunicera som det uppenbart finns en stor efterfrågan på, säger Johansson Heinö till TT.

Och i sociala medier är folk chockade och kritiska till Moderaternas behandling av Bali. Många förstår inte ens vad det är han gjort för fel, eftersom han spridit en offentlig handling. Att UD skulle ha avlyssnats genom signalspaning från främmande makt, något som Bonniertidningen Dagens Nyheter skriver, saknas det bevis för.

"Ska man anklaga någon, särskilt en riksdagsledamot, för att ha spridit vidare sådan information som uppsnappats olagligt av främmande makt bör man allt ha mer på fötterna än DNs insinuationsjournalistik ... Det är något mycket märkligt i hela denna soppa. Valåret 2018 har bara börjat och det ser redan ut så här. Urk", skriver Moderaternas tidigare partisekreterare Sven Otto Littorin på Facebook.

"Vad är det för fel @hanifbali gjort??? Obegriplig historia från början till slut. Om detta är grund för uppsträckning lever vi förmodligen i George Orwells 1984", skriver läkaren David Eberhard på Twitter.

"Om @hanifbali själv kommit fram till att han ska sluta använda Twitter är en sak. Men om @nya_moderaterna tvingar en folkvald att sluta kommunicera via en specifik kanal finner jag det anmärkningsvärt", skriver Jenny Sonesson och påpekar att sociala medier är en infrastruktur för debatt – det som politiker ska syssla med.

"Vad är det som gör att jag inte fattar någonting av denna historia? 1. Vad var det i informationen som Bali twittrade ut som var så brännbart? 2. Varför skulle rysk signalspaning vara en rimligare förklaring än det vanliga att folk pratar med varandra?", skriver Jörgen Huitfeldt.


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

DN:s "avslöjande": Folk får välja läkare

Nytt rasistscoop från morgontidningen. Under-cover journalisten bad att få "svensk-svenska" läkare och tandläkare – lyckades.0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0