Pressbild

Ingen lag mot kontanter i butik

Publicerad 4 februari 2012 kl 08.03

Inrikes.Det blev blankt nej på Sverigedemokraterna och vänsterblockets önskemål om att regeringen skulle föreslå en ny lag mot öppen kontanthantering i landets butiker. Regeringen meddelar nu att man inte kommer att lägga något sådant lagförslag, skriver tidningen Riksdag & Departement.

Gilla artikeln på Facebook

Det var under en interpellationsdebatt i riksdagen på tisdagen som arbets­marknadsminister Hillevi Engström (M) meddelade att det inte blir någon ny lag. Bakgrunden är att förslaget sågats i regeringens samtal med näringslivets parter, skriver tidningen i sin nätupplaga.

I mars förra skrev Fria Tider att vänsterblocket och Sverigedemokraterna hade beslutat att rikta en uppmaning till regeringen att tillsammans med arbetsmarknadens parter ta fram ett lagförslag om obligatorisk sluten kontanthantering i handeln. Motivet var att minska antalet rån och öka säkerheten för butiksanställda, men kritiker såg lagförslaget som ännu ett steg mot ett totalt övervakningssamhälle och företagarna klagade på höga investeringskostnader.

Och nu blir det alltså ingen lag, i alla fall inte den här gången.

– Moderaterna går i armkrok med näringslivet och är beredda att köra över riksdagen och strunta i önskemålen från landets butiksanställda, säger en besviken Josefine Brink (V) enligt RoD.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Inrikes

Person hittad mördad i skog i Alvesta

Hittades i ett skogsparti.. Anledningen till brottsrubriceringen är de "iakttagelser som polisen gjort på platsen".0 

Sidor

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0