Från asylvågen 2015.

Nyanlända utan medborgarskap kan avgöra valet

Publicerad 7 september 2018 kl 18.13

Inrikes. Nyanlända invandrare utan medborgarskap kan komma att avgöra valet i flera kommuner i Kalmar län, rapporterar Östra Småland. De representerar så mycket som 18 procent av röstberättigade i vissa småländska valdistrikt.

Gilla artikeln på Facebook

På söndag går svenskarna till val. Men inte bara svenskar.

Så kallade nyanlända invandrare är nu pass många av de kan komma att avgöra valet i flera kommuner.

Detta trots att de inte ens har medborgarskap. För att rösta till landstinget och kommunfullmäktige krävs nämligen inte svenskt medborgarskap. Utomeuropéer, och även statslösa, får rösta om de varit folkbokförda i Sverige i tre år i följd före valdagen.

Med andra ord kan "de stora flyktinggrupper" som kommit till Sverige de senaste åren gå och rösta, som Östra Småland uttrycker det.

Nasim Malik från Socialdemokraterna menar att det är extra viktigt att invandrare röstar, så att partier som representerar svenska etniska intressen, till exempel Alternativ för Sverige, inte får inflytande. Han säger hans mål är att öka valdeltagandet bland nyanlända.

– Det är mycket viktigt att få med de nya svenskarna i vår demokratiska process, säger han till Östra Småland.

Enligt tidningen är alltså invandrare utan medborgskap så många att de rentav kan avgöra lokalvalen. I valdistriktet Hultsfred Södra utgör de hela 18,8 procent av valdeltagarna. I Norrliden Östra är motsvarande siffra 17,6 procent och i Fågelfors är andelen 15,7 procent.

De politiska partierna i Kalmar ställer också upp med kandidater som saknar medborgarskap, högst är andelen i Liberalerna: 6,2 procent.

I valet kommer totalt 578.000 röstberättigade utan svenskt medborgarskap, 7,4 procent av alla röstberättigade, kunna rösta.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0