Inbördeskriget i Syrien och Irak
Flyger amerikanskt. Ett F-4 Phantom II i det iranska flygvapnet.

Iran genomför flygattacker mot Isis

Publicerad 4 december 2014 kl 15.56

Utrikes. Iran har slutit upp bakom USA och har de senaste dagarna genomfört ett flertal flygräder mot Islamiska staten i norra Irak.

Gilla artikeln på Facebook

Situationen rapporteras vara lite pinsam för USA:s del som hetsat till krig i Syrien, men även mot Iran – länder som nu försöker hjälpa till att stoppa Isis framfart. Nu har de amerikanska stridspiloterna plötsligt fått sällskap i luften av iranska, syriska och irakiska stridspiloter.

USA och Iran försöker ge sken av att inte ha något formellt samarbete kring flygattackerna, men uppgiftslämnare bekräftar för New York Times att de båda länderna koordinerar sina attacker. Ofta är det irakiska officerare som får agera mellanhand mellan de båda staternas krigsmakter, skriver tidningen.

Iran uppges under flygräderna använda gamla amerikanska stridsflygplan som man har i sin flygvapenarsenal, flygplan som landet köpte från USA under 1970-talet.


Polen, Kroatien och Slovakien har de tryggaste medborgarna. Mångkulturella länder som Sverige och Frankrike mycket farligare, enligt EU:s officiella statistik.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0