Israel kan vara inblandat i amerikansk spionskandal

Publicerad 2 juli 2013 kl 15.05

Utrikes.I spåren efter avslöjandet att amerikanska National Security Agency (NSA) ägnar sig åt omfattande övervakning av bland annat telefonsamtal och epost, ställs nu frågan om Israel har varit inblandat i spionskandalen.

Gilla artikeln på Facebook

Sedan The Guardian i början av juni avslöjade att den amerikanska underrättelseorganisationen NSA dagligen samlar in uppgifter om hundratals miljoner telefonsamtal och har tillgång till eposttrafik från bland annat Microsoft och Google, har skandalen ständigt växt. I veckan blev det känt att USA bedriver spionage mot en lång rad europeiska länder och myndigheter, bland annat Sverige. I israeliska och amerikanska massmedia diskuteras nu om Israel är involverat i spionageverksamheten.

Enligt uppgifter i Haaretz och Business Insider har NSA anlitat två företag grundade av israeler – Verint och Narus – för att snappa upp elektronisk trafik å myndighetens vägnar. Båda företagen utvecklar datorprogram och teknologi för elektronisk övervakning av kommunikationer och uppges ha nära kontakter med den israeliska underrättelsetjänsten, något som har givit upphov till misstankar om att informationen som företagen inhämtar inte bara kommer NSA utan även Israel till del.

Israel har länge bedrivit omfattande spionage riktat mot USA. Den israeliske spionen Jonathan Pollard dömdes 1987 till livstids fängelse för att ha försett Israel med över en miljon sidor hemligstämplat material – material som källor inom CIA bedömer att Israel sålde vidare till Sovjetunionen. I november 2001 rapporterade Fox News att cirka 60 misstänkta israeliska spioner greps och utvisades till Israel i ett tillslag som genomfördes kort efter terrorattacken mot World Trade Center, och 2004 uppdagades det att den israeliska lobbyorganisationen AIPAC varit involverad i att vidarebefordra sekretessbelagd information till Israel.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Utrikes

Marine Le Pen: Utvisa hela familjen om någon begår brott

Tredje gången gillt?. Lovar krafttag mot kriminaliteten om hon blir vald 2022.0 

"HBTQ-fria" polska städer nekas EU-bidrag

Anklagas för diskriminering.. Polens regering skjuter tillbaka anklagelsen mot EU.0 

Antikristna hatbrott ökar kraftigt efter invandring

Över 1.000 attacker per år i Frankrike.. "Migrationsvågen har definitivt resulterat i en uppgång."0 

Vetenskap

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0