Israel kan vara inblandat i amerikansk spionskandal

Publicerad 2 juli 2013 kl 15.05

Utrikes.I spåren efter avslöjandet att amerikanska National Security Agency (NSA) ägnar sig åt omfattande övervakning av bland annat telefonsamtal och epost, ställs nu frågan om Israel har varit inblandat i spionskandalen.

Gilla artikeln på Facebook

Sedan The Guardian i början av juni avslöjade att den amerikanska underrättelseorganisationen NSA dagligen samlar in uppgifter om hundratals miljoner telefonsamtal och har tillgång till eposttrafik från bland annat Microsoft och Google, har skandalen ständigt växt. I veckan blev det känt att USA bedriver spionage mot en lång rad europeiska länder och myndigheter, bland annat Sverige. I israeliska och amerikanska massmedia diskuteras nu om Israel är involverat i spionageverksamheten.

Enligt uppgifter i Haaretz och Business Insider har NSA anlitat två företag grundade av israeler – Verint och Narus – för att snappa upp elektronisk trafik å myndighetens vägnar. Båda företagen utvecklar datorprogram och teknologi för elektronisk övervakning av kommunikationer och uppges ha nära kontakter med den israeliska underrättelsetjänsten, något som har givit upphov till misstankar om att informationen som företagen inhämtar inte bara kommer NSA utan även Israel till del.

Israel har länge bedrivit omfattande spionage riktat mot USA. Den israeliske spionen Jonathan Pollard dömdes 1987 till livstids fängelse för att ha försett Israel med över en miljon sidor hemligstämplat material – material som källor inom CIA bedömer att Israel sålde vidare till Sovjetunionen. I november 2001 rapporterade Fox News att cirka 60 misstänkta israeliska spioner greps och utvisades till Israel i ett tillslag som genomfördes kort efter terrorattacken mot World Trade Center, och 2004 uppdagades det att den israeliska lobbyorganisationen AIPAC varit involverad i att vidarebefordra sekretessbelagd information till Israel.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Akademiker kräver omvälvning. Nödvändigt för "ett invandringsland och ett flerspråkigt samhälle".0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Analys: Fed-flopp i medieskugga. Bankernas märkliga deponeringar kan visa att kraschen är nära.0 

Mer från Utrikes

Sannfinländarnas partiledare slutar

Jussi Halla-aho lämnar posten efter fyra år.. Kommer avslöja orsaken till beslutet först år 2031.0 

Förbjuder politikernas PK-kupp i München. "Uefa är en politisk och religiöst neutral organisation."0 

Trumps förvåning: Fick inte stöd av folkslaget – trots allt

"Det är obegripligt.". Förstår inte låga stödet efter allt han gjorde för Israel.0 

Vetenskap

Forskare lyckas fånga elektronens hopp på film. För första gången synlig för det mänskliga ögat.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0