Israel kan vara inblandat i amerikansk spionskandal

Publicerad 2 juli 2013 kl 15.05

Utrikes.I spåren efter avslöjandet att amerikanska National Security Agency (NSA) ägnar sig åt omfattande övervakning av bland annat telefonsamtal och epost, ställs nu frågan om Israel har varit inblandat i spionskandalen.

Gilla artikeln på Facebook

Sedan The Guardian i början av juni avslöjade att den amerikanska underrättelseorganisationen NSA dagligen samlar in uppgifter om hundratals miljoner telefonsamtal och har tillgång till eposttrafik från bland annat Microsoft och Google, har skandalen ständigt växt. I veckan blev det känt att USA bedriver spionage mot en lång rad europeiska länder och myndigheter, bland annat Sverige. I israeliska och amerikanska massmedia diskuteras nu om Israel är involverat i spionageverksamheten.

Enligt uppgifter i Haaretz och Business Insider har NSA anlitat två företag grundade av israeler – Verint och Narus – för att snappa upp elektronisk trafik å myndighetens vägnar. Båda företagen utvecklar datorprogram och teknologi för elektronisk övervakning av kommunikationer och uppges ha nära kontakter med den israeliska underrättelsetjänsten, något som har givit upphov till misstankar om att informationen som företagen inhämtar inte bara kommer NSA utan även Israel till del.

Israel har länge bedrivit omfattande spionage riktat mot USA. Den israeliske spionen Jonathan Pollard dömdes 1987 till livstids fängelse för att ha försett Israel med över en miljon sidor hemligstämplat material – material som källor inom CIA bedömer att Israel sålde vidare till Sovjetunionen. I november 2001 rapporterade Fox News att cirka 60 misstänkta israeliska spioner greps och utvisades till Israel i ett tillslag som genomfördes kort efter terrorattacken mot World Trade Center, och 2004 uppdagades det att den israeliska lobbyorganisationen AIPAC varit involverad i att vidarebefordra sekretessbelagd information till Israel.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Stor guide: Bli helt ospårbar online. Uttryck dig fritt och riskfritt på nätet – vi lär dig använda enkla tekniken som inte ens NSA rår på.552 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jag Tullberg. Sveriges elit har envist undergrävt vår homogenitet.0 

Vetenskap

Nyupptäckta motiv på hällmålning avslöjar sjöfart på stenåldern. Forskarna upptäckte bilderna med hjälp av ny teknik.0 

Studie: Somaliers IQ ännu lägre än man tidigare trott. Forskare bestämde sig för att undersöka frågan grundligt.0 Plus

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0