Jimmie Åkesson lagar middag åt dig – om du är beredd att betala

Publicerad 3 december 2016 kl 11.40
Av Mattias Albinsson

Politik. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommer hem till dig och lagar middag – om du har möjlighet att betala för det.

Gilla artikeln på Facebook

Just nu pågår en "välgörenhets­auktion" på Tradera där man kan buda på en middag för upp till sex personer tillagad av SD-ledaren.

Auktionen började igår med ett utropspris på 1 krona, men omkring 300 bud senare är den nu uppe i över 60.000 kronor. Det blir alltså en kuvertavgift på minst 10.000 kronor per person.

"Sveriges bästa partiledare är kanske även Sveriges bästa kock", skriver SD i auktionen där partiledaren framställs som en riktig mästerkock. "Han tillagar allt från traditionell svensk husmanskost till rätter med mer exotiska inslag, såsom tacos."

Pengarna från auktionen går till SD:s egen välgörenhets­stiftelse Hepatica som tidigare försökt äska skatte­pengar från statliga Sida. Sida har emellertid underkänt stiftelsen då den funnits en så pass kort tid och inte genomgått en system­revision, skrev Omvärlden tidigare i år.

Hepatica (blåsippa på latin) leds av SD-politikern Julia Kronlid och pengarna från Tradera­auktionen uppges gå till kristna flyktingar i Libanon och fattig­pensionärer i Sverige.

Den SD-fientliga sajten "Inte rasist men" är en av de aktörer som gett sig in i budgivningen. "Från och med nu fram tills tisdag kl 12 kommer alla pengar som vi samlar in oavkortat gå till att buda på denna middag med Jimmie Åkesson", skriver sajten på Facebook.

Många av anhängarna är dock kritiska till att pengar satsas på ett SD-jippo av detta slag och att ingen vet vad pengarna i slutändan faktiskt kommer användas till.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

"Är inte återbetalningsfria".. Så svarar banken på gårdagens artikel om subventionerade lån till kvinnor och minoritetsgrupper.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Brev till kultursidan. Omöjligt att förstå Sveriges nedgång utan att förstå ägandet, skriver Johan Alltman.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0