"Judarnas makt" diskuterades i dansk radio

Publicerad 2 februari 2012 kl 04.25

Inrikes.För en dryg vecka sedan ringde en lyssnare till det direktsända programmet Mortens aften i public servicekanalen Radio24syv och avfyrade en rad antisemitiska uttalanden, utan att vare sig avbrytas eller ifrågasättas. Nu får programledaren kritik, men står på sig.

Gilla artikeln på Facebook

Lyssnaren som presenterade sig som Peter från Østerbro fick stöd av en gäst i studion, Michel Doddis, enligt Kristeligt Dagblad som Världen idag citerar. Tidningen skriver att meningsutbytet fick fortgå i flera minuter utan att programvärden, Morten Vammen, ens försökte stoppa det.

I diskussionen mellan "Peter" från Østerbro och Michel Doddis hette det bland annat att samhällsdebatten nu hade vridits därhän att antisemitism plötsligt har "blivit något negativt" och att judarna kontrollerar kulturlivet i Danmark.

När en rad lyssnare hörde av sig och klagade på Morten Vammen tillbakavisade han kritiken och i nästa dags program sände han samtalet i repris som protest. Enligt honom rymdes debatten inom yttrandefriheten och dessutom var det inte hans uppgift att ”sitta och vara en politisk korrekt linjedomare", fastslog han.

Kanalchefen för Radio24syv, Jørgen Ramskov, tar avstånd från uttalandena och programledarens hantering av debatten. Men han säger till Världen Idag att de knappast kan leda till uppsägning av Morten Vammen.

Radio24syv fick även i november kritik för påstådd antisemitism, sedan radiovärden Michael Jeppesen klagat på ”den skide jødelobby” – ungefär den förbannade judelobbyn – i sändning. Men kanalchefen Ramskov menar att de två händelserna inte kan jämföras.

– I det senare fallet handlar det om ett språkbruk – ordet ”skide” – som jag tar bestämt avstånd från, säger han, men menar däremot att det är helt i sin ordning att kritisera den judiska lobbyn.

– Det är det många andra media som har gjort. I det andra fallet framförs oacceptabla antimsemitiska uttalanden som varken radiostationen eller studiovärden delar, säger han till Världen idag.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

"Svenska kvinnor är bara bra till en sak." Fick PUT efter första våldtäktsförsöket – nu döms han för fler attacker.0 Plus

Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0