"Judarnas makt" diskuterades i dansk radio

Publicerad 2 februari 2012 kl 04.25

Inrikes.För en dryg vecka sedan ringde en lyssnare till det direktsända programmet Mortens aften i public servicekanalen Radio24syv och avfyrade en rad antisemitiska uttalanden, utan att vare sig avbrytas eller ifrågasättas. Nu får programledaren kritik, men står på sig.

Gilla artikeln på Facebook

Lyssnaren som presenterade sig som Peter från Østerbro fick stöd av en gäst i studion, Michel Doddis, enligt Kristeligt Dagblad som Världen idag citerar. Tidningen skriver att meningsutbytet fick fortgå i flera minuter utan att programvärden, Morten Vammen, ens försökte stoppa det.

I diskussionen mellan "Peter" från Østerbro och Michel Doddis hette det bland annat att samhällsdebatten nu hade vridits därhän att antisemitism plötsligt har "blivit något negativt" och att judarna kontrollerar kulturlivet i Danmark.

När en rad lyssnare hörde av sig och klagade på Morten Vammen tillbakavisade han kritiken och i nästa dags program sände han samtalet i repris som protest. Enligt honom rymdes debatten inom yttrandefriheten och dessutom var det inte hans uppgift att ”sitta och vara en politisk korrekt linjedomare", fastslog han.

Kanalchefen för Radio24syv, Jørgen Ramskov, tar avstånd från uttalandena och programledarens hantering av debatten. Men han säger till Världen Idag att de knappast kan leda till uppsägning av Morten Vammen.

Radio24syv fick även i november kritik för påstådd antisemitism, sedan radiovärden Michael Jeppesen klagat på ”den skide jødelobby” – ungefär den förbannade judelobbyn – i sändning. Men kanalchefen Ramskov menar att de två händelserna inte kan jämföras.

– I det senare fallet handlar det om ett språkbruk – ordet ”skide” – som jag tar bestämt avstånd från, säger han, men menar däremot att det är helt i sin ordning att kritisera den judiska lobbyn.

– Det är det många andra media som har gjort. I det andra fallet framförs oacceptabla antimsemitiska uttalanden som varken radiostationen eller studiovärden delar, säger han till Världen idag.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Nyheter från förstasidan

EU planerar asylcenter vid yttre gränsen

EU-kommissionens förslag till ny gemensam invandringspolitik. Byter "piska mot morot" gällande Ungern och Polen, enligt Ekot.0 

Ekonominyheter

Kraftig ökning av unga som vill ha skuldsanering

Mer än en fördubbling sedan i fjol.. "Många unga förstår inte vad en skuldsanering innebär."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Studie: Vanlig Alvedon ändrar din personlighet. Ökad riskbenägenhet, lägre empati...0 Plus

Högljudd sång smittar värst. Forskare studerade hur mycket partiklar vi avger när vi sjunger.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0