"Judarnas makt" diskuterades i dansk radio

Publicerad 2 februari 2012 kl 04.25

Inrikes.För en dryg vecka sedan ringde en lyssnare till det direktsända programmet Mortens aften i public servicekanalen Radio24syv och avfyrade en rad antisemitiska uttalanden, utan att vare sig avbrytas eller ifrågasättas. Nu får programledaren kritik, men står på sig.

Gilla artikeln på Facebook

Lyssnaren som presenterade sig som Peter från Østerbro fick stöd av en gäst i studion, Michel Doddis, enligt Kristeligt Dagblad som Världen idag citerar. Tidningen skriver att meningsutbytet fick fortgå i flera minuter utan att programvärden, Morten Vammen, ens försökte stoppa det.

I diskussionen mellan "Peter" från Østerbro och Michel Doddis hette det bland annat att samhällsdebatten nu hade vridits därhän att antisemitism plötsligt har "blivit något negativt" och att judarna kontrollerar kulturlivet i Danmark.

När en rad lyssnare hörde av sig och klagade på Morten Vammen tillbakavisade han kritiken och i nästa dags program sände han samtalet i repris som protest. Enligt honom rymdes debatten inom yttrandefriheten och dessutom var det inte hans uppgift att ”sitta och vara en politisk korrekt linjedomare", fastslog han.

Kanalchefen för Radio24syv, Jørgen Ramskov, tar avstånd från uttalandena och programledarens hantering av debatten. Men han säger till Världen Idag att de knappast kan leda till uppsägning av Morten Vammen.

Radio24syv fick även i november kritik för påstådd antisemitism, sedan radiovärden Michael Jeppesen klagat på ”den skide jødelobby” – ungefär den förbannade judelobbyn – i sändning. Men kanalchefen Ramskov menar att de två händelserna inte kan jämföras.

– I det senare fallet handlar det om ett språkbruk – ordet ”skide” – som jag tar bestämt avstånd från, säger han, men menar däremot att det är helt i sin ordning att kritisera den judiska lobbyn.

– Det är det många andra media som har gjort. I det andra fallet framförs oacceptabla antimsemitiska uttalanden som varken radiostationen eller studiovärden delar, säger han till Världen idag.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Akademiker kräver omvälvning. Nödvändigt för "ett invandringsland och ett flerspråkigt samhälle".0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Säkra" indikatorn avslöjar dramatisk utveckling för bitcoin

Teorin: Kursen "smäller" innan helgen.. En av de mest tillförlitliga indikatorerna ger fullt utslag.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Dokument från "Green Deal" läckt. Nu sätter EU-kommissionen stopp för "gratisenergin" på landsbygden.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Forskare lyckades korsa apa med människa. Amerikanskt experiment föll väl ut.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0