– Jag känner ingen glädje. Jag har sagt hela tiden att jag är glad att jag slipper rösta i det här valet, fortsätter Åkesson.
Den skånske politikern, som själv läst högskolekurser på 235,5 poäng och godkänts på 127,5 av dessa, underkände också den allmänna kompetensnivån bland sina amerikanska kollegor.
– Att världens mäktigaste land inte kan prestera två bättre presidentkandidater än de här, det övergår mitt förstånd faktiskt. Men av två onda ting så fokuserar jag gärna min analys på diskrepansen mellan den här... eh.. öh.. eliten.. alltså etablissemanget och folket, sade Jimmie Åkesson.
"Väljarna är eliten"
Donald Trump, som är civilekonom och har startat ett hundratal företag världen över, beskrevs av Jimmie Åkesson som "väldigt extrem". Svensken avfärdade också anklagelserna om att han skulle känna någon gemenskap med Donald Trump, men däremot sade han sig känna gemenskap med de som röstat på Trump som en protest mot "eliten" och "etablissemanget". Åkesson bedriver nämligen också en kamp mot eliten, hävdade han.
– Men idag tillhör du ju själv etablissemanget och eliten som du talar så nedsättande om, konstaterade programledaren Tilde De Paula.
Åkesson svarade att han tycker att "eliten" består av en värdegemenskap där Hillary Clintons väljare ingår, och att det är väljarna och inte nödvändigtvis politiker som är eliten. I Sverige ansåg SD-ledaren att eliten är alla väljare som röstar på någon annan än honom.
– De som röstar på något av de sju övriga riksdagspartierna i Sverige, sammanfattade Jimmie Åkesson.