Anders Sönnerborg.

KI-professor: Omöjligt skilja omikron från vanlig förkylning

Publicerad 29 december 2021 kl 18.23

Inrikes. Det är i praktiken omöjligt att se skillnad på vanliga förkylningssymptom och de symptom som den nya, mildare coronavarianten omikron ger. Det uppger infektionsprofessorn Anders Sönnerborg för SVT Nyheter.

Dela artikeln

– Det är väldigt svårt, om inte omöjligt, att särskilja en kraftigare förkylning och en corona­virus­infektion i dagsläget, säger Anders Sönnerborg, som är överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet.

Det finns många tecken på att omikron ger tydligt mildare symptom än tidigare coronavarianter. Ytterst få dödsfall har rapporterats in hittills, trots den omfattande smittspridningen av omikron över stora delar av världen. Samtidigt tycks vaccinet ha bidragit till att motverka svår sjukdom även med de tidigare varianterna.

Influensa är dock lättare att känna igen, enligt Anders Sönnerborg.

– Man får högre feber, mer halsont kombinerat med rejäl hosta och inte minst muskelvärk. Det skiljer sig ofta från de övriga, även om symptomen naturligtvis överlappar, säger han till SVT.

Anders Sönnerborg konstaterar att provtagning är den enda säkra metoden för att avgöra vilken infektion som den som insjuknar har drabbats av.

Han understryker att det fortfarande är viktigt att hålla nere smittspridningen, trots de mildare symptomen.

– Man ska vara medveten om att om många får en infektion av omikron så kommer en del patienter ändå att hamna på sjukhus med allvarlig sjukdom. Framför allt de som är sköra. Man får inte glömma bort det så att man undervärderar riskerna.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur