Svärs in som president 1989.

Löfven hyllar Bush den äldres globalism

Publicerad 1 december 2018 kl 16.14

Utrikes. Natten till lördag svensk tid dog USA:s tidigare president George H.W. Bush. Han blev 94 år gammal. Nu sörjs han av många, däribland Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Gilla artikeln på Facebook

George H.W. Bush var USA:s president i början av 1990-talet.

Han drev igenom det första Irakkriget 1991, som byggde på det lögnaktiga Nayirah-vittnesmålet. Vittnesuppgifterna citerades flera gånger av Bush för att motivera militäranfallet och detta vände den amerikanska opinionen.

15-åriga Nayirah vittnade om hur irakiska soldater hade tagit spädbarn ur kuvöser i Kuwait och låtit dem dö på golvet. Problemet var bara att allting var påhittat. Nayirah var egentligen dotter till Kuwaits ambassadör i USA och hon hade inte ens befunnit sig i landet vid tillfället.

Inför den amerikanska kongressen 1990 talade George H.W. Bush om "The new world order", vars betydelse det råder delade tolkningar av.

I talet påpekade han:

"Krisen i Persiska viken, allvarlig som den är, erbjuder också en sällsynt möjlighet att gå mot en historisk samarbetsperiod. Ur dessa oroliga tider kan vårt femte mål – en ny världsordning – träda fram... Vitala ekonomiska intressen är också i fara. Irak kontrollerar cirka 10 procent av världens oljereserver. Irak plus Kuwait kontrollerar dubbelt så mycket. Ett Irak som tillåts svälja Kuwait skulle ha den ekonomiska och militära makten, likaså arrogansen, att skrämma och betvinga sina grannar – grannar som kontrollerar lejonparten av världens återstående oljereserver. Vi kan inte tillåta en resurs så viktig att domineras av någon som är så hänsynslös. Och det gör vi inte."

George H.W. Bush. hyllas nu i en rad medier och även Sveriges statsminister Stefan Löfven sänder sin sorgebetygelse.

Bush den äldre var viktig för globalismen, enligt Löfven.

– George H.W. Bush trodde på FN och på multilateralismen som den bästa vägen framåt. Under sina sista år stod han tydligt upp för det sunda förnuftet och mot en ökande polarisering, säger Löfven i ett officiellt uttalande på lördagseftermiddagen.

– Han kommer att bli ihågkommen för sina gärningar och för sin ödmjukhet, sin humor och sin grundläggande anständighet. Våra tankar och kondoleanser går till presidentens barn, barnbarn och barnbarnsbarn och till det amerikanska folket.

Republikanen George H.W. Bush röstade på den demokratiska rivalen Hillary Clinton i valet 2016. "Jag gillar inte honom", var hans åsikt om Donald Trump.


Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Boende flyr Norsborg efter mordet

"Många tycker att det här var droppen." Ser inte längre området som säkert efter 12-åringen skjutits ihjäl.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0