Ljuskänsliga spädbarn blir autistiska vuxna

Publicerad 9 maj 2018 kl 09.37

Vetenskap. En ny svensk studie visar att spädbarn som senare får en autismdiagnos reagerar kraftigare på ljusförändringar än andra barn. Fyndet kan bidra till tidigare diagnosticering.

Gilla artikeln på Facebook

I den nya studien, som publiceras i Nature Communications, undersöktes pupillens ljusreflex hos 9-10 månader gamla spädbarn. Det rör sig om en reflex som är en grundläggande sensorisk mekanism som reglerar mängden ljus som når näthinnan.

De spädbarn som uppfyllde kriterierna för autism vid tre års ålder drog ihop sina pupiller mer än de barn som inte uppfyllde kriterierna vid uppföljningen, visar studien.

Dessutom fann forskarna att graden av pupillsammandragning visade ett positivt samband med mängden symptom på autism. Spädbarn med kraftigare pupillsammandragning hade mer symptom senare –  oberoende av om de uppfyllde kriterier för diagnos eller inte.

– Idag kan inte autism diagnosticeras med bra träffsäkerhet förrän vid cirka 2-3 års ålder, men vi hoppas att med mer kunskap om den tidiga utvecklingen så kan vi i framtiden göra dessa bedömningar ännu tidigare, säger Falck-Ytter, docent vid institutionen för psykologi vid Uppsala universitet och huvudansvarig för studien, i ett pressmeddelande.


Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Vetenskap

Martin Luther King "skrattade och såg på" när hans kompis våldtog kristen kvinna. Hemliga dokument offentliggörs: Hejade på och gav råd under våldtäkten.0 Plus

Svenska anorektiker har klarat sig – så gjorde de. Så gick det för dem som insjuknade redan på 70-talet.0 Plus

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0