Skolor och dagis överger luciatraditionen.

Lucia ersätts med "ljusfest" – "Alla barn får lika möjligheter"

Publicerad 1 december 2016 kl 08.57
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Traditionen med lucia är på väg bort över hela landet, rapporterar flera medier. Minskande intresse i kombination med att firandet inte anses inkludera alla svenskar uppges vara orsaken.

Gilla artikeln på Facebook

Det blir ingen lucia i Ystad i år. Inte i Köping, Umeå, Uddevalla eller Södertälje heller. Allt fler städer och orter lägger ned traditionen och det är mycket osäkert om den kommer återuppstå framöver.

– Bilden av lucia är att det ska vara en blond kvinna. Det är en bild av vad svenskhet är som många svenskar inte känner igen sig i, säger Jonas Engman, etnolog vid Nordiska museet, till Aftonbladet.

Han säger också att lucia är "en väldigt svensk tradition" och att ungdomar idag har ett större fokus utanför Sverige, inte minst på grund av internet.

Luciorna försvinner även från skolor och dagis. Sju dagis på Södermalm i Stockholm har i år valt att ställa in den svenska traditionen. På Tantolundens förskola har den ersatts med en "ljusfest".

– Att familjerna inte behöver ta med saker hemifrån innebär att alla barn får lika möjligheter, att firandet blir lika för alla, säger Annika Nylén Nilsson, biträdande chef för Maria förskolor till Stockholm direkt.

Martin Olsson är organist i S:ta Ragnhilds kyrka i Södertälje. Han anar ett samband mellan luciafirandets försvagade ställning på skolorna och att städer lägger ned firandet. Skolkörer försvinner och då finns inget intresse för sång, musik och lucia när barnen blir äldre.

– Om man inte får med sig en sak från barnsben, varför skulle man då vilja göra det senare i livet? säger han till lt.se.

Artikeln är rättad.


Hade afghansex på HVB-hemmet. Den 45-åriga politikern var nämndeman för S i samma tingsrätt som dömer henne.0 Plus

Befolkningsbytet

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fräcka bluffen. Ytterst korrupt beteende, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0