Valet i Nederländerna
Mark Rutte.

Rutte efter S kollaps: Det blir en komplex regeringsbildning

Publicerad 16 mars 2017 kl 08.58
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Det är högst oklart hur Nederländernas premiär­minister Mark Rutte ska få ihop landets nya regering. Det säger han idag på morgonen till landets största radiostation Radio 538, skriver AD.

Dela artikeln

Den stora nyheten dagen efter valet i Nederländerna är att det gick sämre än väntat för Geert Wilders Frihetsparti samtidigt som höger­liberala Folkpartiet VVD presterade bättre än befarat. Enligt bedömare beror det på den folkomröstning som hålls i Turkiet nästa månad som, om den går igenom, kommer ge landets president Recep Tayyip Erdoğan mer makt, skriver bland annat Reuters.

Inför folkomröstningen kampanjar företrädare för Turkiets regering bland alla de turkar som bor i Europa. Men när kampanjen nådde Nederländarna blev det stopp och de ministrar som skulle övertyga turkarna i Nederländerna om att rösta ja i folk­omröstningen kördes ut ur landet. Att Rutte kör ut turkar ur landet blev en symboliskt viktig handling som lockade tillbaka tiotusentals väljare.

Den näst största nyheten är nederländska Social­demokraternas (PvdA) totala kollaps i valet. I förra valet fick de 24,9 procent, igår bara 5,7. Partiet har i nästan fem år regerat landet tillsammans med Ruttes PVV i en block­överskridande koalitions­regering. Efter kollapsen kommer det samarbetet inte kunna fortsätta. Nu måste Rutte se sig om efter nya samarbets­partners för att bilda en ny majoritet.

– Det kan bli en väldigt komplex regerings­bildning, säger han efter valet.

Premiärministern tror att det kommer ta flera veckor av förhandlingar för att få fram ett hållbart regeringsunderlag.

Alla röster är ännu inte färdig­räknade, men VVD ser enligt de senaste siffrorna ut att få 33 av parlamentets 150 mandat. 76 behövs för egen majoritet och partiets egna mandat räcker alltså inte ens halvvägs dit.

Den mest naturliga samarbets­partnern för Rutte är kristdemokratiska CDA som gick starkt framåt i valet och landar på 12,4 procent och 19 mandat. Demokraterna 66 är en annan given samarbets­partner som VVD samarbetat med tidigare. Även det partiet ser ut att kunna bidra med 19 mandat.

Därefter blir det svårt att hitta samarbets­partier. PvdA ser visserligen ut att kunna få 9 mandat och en koalition mellan VVD, CDA, D66 och PvdA skulle därmed räcka för egen majoritet. Historiskt har emellertid social­demokraterna inte velat samarbeta med de krist­demokratiska partierna.

Ett samarbete med Wilders tycks däremot uteslutet, trots att de flesta etablerade partier steg för steg anammat Frihetspartiets politik de senaste åren. De restriktiva invandrings­förslag som partiet lanserade för tio år sedan är numera lag i landet.


Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Svindyra pjäsen äntligen på plats. Konstnären Katharina Grosse kammar hem 26 skattemiljoner på projektet.0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

Apmänniskan Lucy får ansiktslyft – så såg hon ut. Levde för 3,2 miljoner år sedan. 0 

Okända gifter upptäckta i svenskars blod. SPA:er i höga nivåer – hos samtliga undersökta bloddonatorer.0 

Kultur

Wests nya musikvideo: "Nigger Heil Hitler". Stjärnan chockar på nytt.0 

Rekordmånga svenskar "läser" böcker. Majoritet läser dagligen – men även ljudböcker räknas.0