Val 2018
Ser mörkt ut för Gustav Fridolin och hans parti.

Miljöpartiet under riksdagsspärren i tre av fyra mätningar

Publicerad 24 juli 2018 kl 17.45

Inrikes. Sverigedemokraterna slår nytt rekord och ökar för tredje gången i rad i Skops senaste mätning. Samtidigt backar Moderaterna och Socialdemokraterna. Kristdemokraterna och Miljöpartiet åker ut ur riksdagen, och enligt Skop har de båda partierna nästan fastnat under riksdagsspärren.

Gilla artikeln på Facebook

Sverigedemokraterna når en ny toppnivå i Skops väljarbarometer för juli månad. Partiet får 20,7 procent av rösterna och fortsätter i en uppåtgående trend. Partiet har ökat tre gånger i rad i Skop.

– Allt talar för att Sverigedemokraterna kommer bli den stora vinnaren i höstens riksdagsval, säger SKOP:s analytiker docent Örjan Hultåker i ett uttalande.

2014 fick SD 12,9 procent av rösterna och ökningen fram till nu är därmed hela 7,8 procentenheter. Senaste månaden har man ökat med 1,7 procentenhet.

Enligt Hultåker är Vänsterpartiet månadens stora vinnare, med en ökning på 2,7 procentenheter till 10,3 procent. Han menar att det nu "råder korsdrag" i svensk politik och att det är "ytterkantspartierna" Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som blir vinnare.

– Den starka högervinden blåser förbi de traditionella borgerliga partierna samtidigt som vänstervinden stannar kvar hos det rödgröna blockets ytterkantsparti, Vänsterpartiet, säger han.

Samtidigt har både Socialdemokraterna och Moderaterna fastnat i nedåtriktade trender, enligt Skops mätningar, med 25,9 procent respektive 19,2 procent i den senaste barometern. Moderaterna har förlorat hela 3,7 procentenheter på bara en månad.

Sedan valet 2014 har Socialdemokraterna minskat med 5,1 procentenheter och Moderaterna med 4,1. Var tionde socialdemokratisk och var femte moderat väljare har gått till SD.

Enligt Örjan Hultåker innebär förändringarna att de borgerliga inte kan nå en majoritet för alliansen. Det rödgröna blocket leder nu över de borgerliga med 39,7 procent mot 37,5 procent.

Kristdemokraterna får bara 3,3 procent och Miljöpartiet 3,5 procent av rösterna. Partierna blir därmed beroende av eventuella "taktikröster" för att kunna stanna kvar i riksdagen, menar Hultåker.

– Av vårens fyra SKOP-mätningar har partierna bara en gång var legat över 4 procent. Möjligheten att få taktikröster är bland annat beroende av hur väljarna upplever deras relevans för kommande regeringsbildningar vilket är mindre säkert nu än tidigare, säger han.

I januari-februari hade Miljöpartiet bara 3,1 procent, enligt Skop.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Mer från Inrikes

Riksåklagaren överklagar våldtäktsdom till HD

Ung kvinna våldtogs under knivhot.. Inte grovt brott, ansåg både tingsrätten och hovrätten.0 

Här blir guvernören misshandlad på scenen

Dramat i Iran fångat på film.. Angriparen kränkt för att hans fru blev vaccinerad av manlig läkare.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0