Val 2018
Ser mörkt ut för Gustav Fridolin och hans parti.

Miljöpartiet under riksdagsspärren i tre av fyra mätningar

Publicerad 24 juli 2018 kl 17.45

Inrikes. Sverigedemokraterna slår nytt rekord och ökar för tredje gången i rad i Skops senaste mätning. Samtidigt backar Moderaterna och Socialdemokraterna. Kristdemokraterna och Miljöpartiet åker ut ur riksdagen, och enligt Skop har de båda partierna nästan fastnat under riksdagsspärren.

Gilla artikeln på Facebook

Sverigedemokraterna når en ny toppnivå i Skops väljarbarometer för juli månad. Partiet får 20,7 procent av rösterna och fortsätter i en uppåtgående trend. Partiet har ökat tre gånger i rad i Skop.

– Allt talar för att Sverigedemokraterna kommer bli den stora vinnaren i höstens riksdagsval, säger SKOP:s analytiker docent Örjan Hultåker i ett uttalande.

2014 fick SD 12,9 procent av rösterna och ökningen fram till nu är därmed hela 7,8 procentenheter. Senaste månaden har man ökat med 1,7 procentenhet.

Enligt Hultåker är Vänsterpartiet månadens stora vinnare, med en ökning på 2,7 procentenheter till 10,3 procent. Han menar att det nu "råder korsdrag" i svensk politik och att det är "ytterkantspartierna" Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som blir vinnare.

– Den starka högervinden blåser förbi de traditionella borgerliga partierna samtidigt som vänstervinden stannar kvar hos det rödgröna blockets ytterkantsparti, Vänsterpartiet, säger han.

Samtidigt har både Socialdemokraterna och Moderaterna fastnat i nedåtriktade trender, enligt Skops mätningar, med 25,9 procent respektive 19,2 procent i den senaste barometern. Moderaterna har förlorat hela 3,7 procentenheter på bara en månad.

Sedan valet 2014 har Socialdemokraterna minskat med 5,1 procentenheter och Moderaterna med 4,1. Var tionde socialdemokratisk och var femte moderat väljare har gått till SD.

Enligt Örjan Hultåker innebär förändringarna att de borgerliga inte kan nå en majoritet för alliansen. Det rödgröna blocket leder nu över de borgerliga med 39,7 procent mot 37,5 procent.

Kristdemokraterna får bara 3,3 procent och Miljöpartiet 3,5 procent av rösterna. Partierna blir därmed beroende av eventuella "taktikröster" för att kunna stanna kvar i riksdagen, menar Hultåker.

– Av vårens fyra SKOP-mätningar har partierna bara en gång var legat över 4 procent. Möjligheten att få taktikröster är bland annat beroende av hur väljarna upplever deras relevans för kommande regeringsbildningar vilket är mindre säkert nu än tidigare, säger han.

I januari-februari hade Miljöpartiet bara 3,1 procent, enligt Skop.


Nyheter från förstasidan

Skola full med somalier "bäst i hela Stockholm"

Bisarra hyllningsreportaget i Expressen. Mirakelskolan har haft vissa "problem med glädjebetyg".0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Judiska ilskan mot SD: "Bottenlöst vidrigt" parti

Paraplyorganisationens hätska attack.. SD:s stormiga relation till Sveriges judar förvärras.0 Plus

Rekordbeslag av cannabis – gömdes i marmorplattor

Fyndet: 1,2 ton cannabisharts.. Tullen fattade misstankar när vissa av skivorna var lite tjockare än de andra.0 

Kranvatten förgiftade 165 – nu får de rätt mot kommunen

Blekinge tingsrätt har ger 165 personer rätt.. Brantafors vattenverk är dränkte de boende i "perfluorerade alkylsubstanser".0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Sverige får ej tillbaka stulen bok. Förlorar mål i Nederländerna.0 

Samiska aktivisten: Svenskarna är ett "kolonialt folk". Anklagas för att ha "stulit" samernas land.0