Val 2018
Ser mörkt ut för Gustav Fridolin och hans parti.

Miljöpartiet under riksdagsspärren i tre av fyra mätningar

Publicerad 24 juli 2018 kl 17.45

Inrikes. Sverigedemokraterna slår nytt rekord och ökar för tredje gången i rad i Skops senaste mätning. Samtidigt backar Moderaterna och Socialdemokraterna. Kristdemokraterna och Miljöpartiet åker ut ur riksdagen, och enligt Skop har de båda partierna nästan fastnat under riksdagsspärren.

Gilla artikeln på Facebook

Sverigedemokraterna når en ny toppnivå i Skops väljarbarometer för juli månad. Partiet får 20,7 procent av rösterna och fortsätter i en uppåtgående trend. Partiet har ökat tre gånger i rad i Skop.

– Allt talar för att Sverigedemokraterna kommer bli den stora vinnaren i höstens riksdagsval, säger SKOP:s analytiker docent Örjan Hultåker i ett uttalande.

2014 fick SD 12,9 procent av rösterna och ökningen fram till nu är därmed hela 7,8 procentenheter. Senaste månaden har man ökat med 1,7 procentenhet.

Enligt Hultåker är Vänsterpartiet månadens stora vinnare, med en ökning på 2,7 procentenheter till 10,3 procent. Han menar att det nu "råder korsdrag" i svensk politik och att det är "ytterkantspartierna" Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som blir vinnare.

– Den starka högervinden blåser förbi de traditionella borgerliga partierna samtidigt som vänstervinden stannar kvar hos det rödgröna blockets ytterkantsparti, Vänsterpartiet, säger han.

Samtidigt har både Socialdemokraterna och Moderaterna fastnat i nedåtriktade trender, enligt Skops mätningar, med 25,9 procent respektive 19,2 procent i den senaste barometern. Moderaterna har förlorat hela 3,7 procentenheter på bara en månad.

Sedan valet 2014 har Socialdemokraterna minskat med 5,1 procentenheter och Moderaterna med 4,1. Var tionde socialdemokratisk och var femte moderat väljare har gått till SD.

Enligt Örjan Hultåker innebär förändringarna att de borgerliga inte kan nå en majoritet för alliansen. Det rödgröna blocket leder nu över de borgerliga med 39,7 procent mot 37,5 procent.

Kristdemokraterna får bara 3,3 procent och Miljöpartiet 3,5 procent av rösterna. Partierna blir därmed beroende av eventuella "taktikröster" för att kunna stanna kvar i riksdagen, menar Hultåker.

– Av vårens fyra SKOP-mätningar har partierna bara en gång var legat över 4 procent. Möjligheten att få taktikröster är bland annat beroende av hur väljarna upplever deras relevans för kommande regeringsbildningar vilket är mindre säkert nu än tidigare, säger han.

I januari-februari hade Miljöpartiet bara 3,1 procent, enligt Skop.


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Nära 1.000 skjutningar i USA – på en vecka

Efter BLM-kampanjen. Svarta gängvåldet eskalerar bortom kontroll.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Mer från Inrikes

Fängelse efter klankrig i Hjällbo

Elva personer döms efter jätteslagsmålet.. Tillhör de rivaliserande klanerna Simmo och Ali Khan.0 

Svensk vodka behöver inte tillverkas i Sverige

Kammarrättens dom.. Varken svensk vodka eller svensk akvavit behöver spädas i Sverige.0 

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0