M-toppens bordellbesök
Maria Losman (MP).

Miljöpartiet ville stoppa sexdömde M-toppens fallskärm: "Vore värt att pröva i domstol"

Publicerad 23 september 2020 kl 15.56

Politik. Tre politiker i Kungsbackas kommunstyrelse ville stoppa den generösa avgångspensionen för kommunstyrelsens före detta ordförande, Hans Forsberg (M), sedan han tvingats avgå efter att ha köpt sex på bordell.

Gilla artikeln på Facebook

En av dem som under gårdagens möte med kommunstyrelsen röstade nej är Maria Losman (MP). Hon tycker inte att den sexdömde M-politikern borde beviljats sex miljoner skattekronor fram till sin 65-årsdag efter att ha åkt fast sexhärvan.

– Anledningen till att vi sade nej är att detta inte är ett avtal vilket som helst. Vi tycker detta vore värt att pröva i domstol, för demokratins skull, säger Losman till Fria Tider.

Bland andra Socialdemokraternas ledamöter i kommunstyrelsen röstade ja till det generösa avgångsvederlaget. De motiverar sitt beslut med att kommunen med stor sannolikhet skulle förlora om de sade nej och ärendet gick till domstol. Ett resonemang som Losman bara delvis håller med om.

– Det skulle kunna vara svårt att vinna en sådan process. Men man får komma ihåg att Hans Forsberg skulle själv få lov att öppna ett sådant mål i sådana fall om kommunstyrelsen hade sagt nej, påpekar Maria Losman.

I ett uttalande på Facebook, som Losman hänvisar till, utvecklar hon sin argumentation för att säga nej till att betala ut visstidspensionen på 58.459 kronor i månaden i närmare nio års tid till Forsberg.

– Visserligen finns ett avtal, men kommunstyrelsen behöver markera att det inte är acceptabelt med så höga ersättningar från skattemedel under så lång tid. Kungsbacka har lidit skada i förtroende för politiken och skada på kommunens varumärke. Det finns inget tydligt rättsfall med jämförbar situation sedan tidigare, säger hon där.

– Situationen är att en kommunstyrelseordförande väljer att bli kriminell genom att köpa sex och sedan avgå när han blivit upptäckt av polisen. Kungsbacka har en tradition av att pröva ersättningar till enskilda i domstol, och det kan vi göra även när det gäller ett kommunalråd som avgått på egen begäran efter att ha mist förtroendet.

Förutom Losman röstade även Kalle Påsse Sundvall (M) och Niklas Mattson (KD) nej till avgångsvederlaget. Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och majoriteten av Moderaterna röstade däremot ja, medan Sverigedemokraternas två ledamöter avstod från att rösta.

Eftersom kommunstyrelsen i Kungsbacka består av femton ledamöter innebär det att tio röstade för avgångsvederlaget, tre röstade emot och två lade ned sina röster.


"Sexfantasier inte alltid så PK". Porrforskarens nya fakta utmanar feministiska teorier.0 Plus

Nya Sverigebilden

Scener från Malmö väcker förundran i USA. "Den svenska regeringen har tagit in en befolkning som hatar dem."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Otryggheten är högst verklighetsbaserad – och resultatet av politiska val.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0