Asylkaoset

MSB bygger tillfälligt tältläger

Publicerad 23 november 2015 kl 18.23

Inrikes. Myndigheten MSB förbereder för ett temporärt tältboende i Revinge utanför Lund, som under en kortare tid ger möjlighet att få tak över huvudet för upp till 250 asylsökare.

Gilla artikeln på Facebook

– Personal är rekryterad och ska jobba på plats med förberedelser och med att sätta upp tält. Första spadtaget kan nog göras redan idag måndag den 23 november, men innan allt är i ordningsställt och att det går att använda tar det ytterligare någon vecka, säger Svante Werger, kommunikationsdirektör MSB, i ett pressmeddelande.

Tält som inte är varaktigt placerade på mark regleras inte av plan- och bygglagen. Därför anser MSB att det inte krävs bygglov för uppförandet eller att tälten ska uppfylla de tekniska egenskapskraven.

Säkerheten i det temporära boendet kommer enligt myndigheten att upprätthållas genom "säkerhetshöjande åtgärder". Åtgärderna handlar exempelvis om att säkerställa att det finns anordning för tidig upptäckt och varning vid brand i form av brandvarnare, tillgängliga handbrandsläckare samt rutiner för att installation av praktiska funktionaliteter som exempelvis värme och el, utförs på ett så säkert sätt som möjligt. Det kommer finnas vakter dygnet runt.

– Det är också viktigt att personalen som ska jobba på plats vet hur de ska agera i syfte att förebygga men också att de vet hur de ska göra om något ändå händer, säger Patrik Perbeck, enhetschef MSB.

Boendet är temporärt och ska endast fungera som en lösning i väntan på att processen löper på för de andra boendeformerna som ska kunna ge boendeplatser över en treårsperiod.

Det sedan tidigare planerade tältboendet i Revinge som MSB har beviljats bygglov för är ett mer långsiktigt boende. Dessa tältboenden har ännu inte fått något startbesked och byggnationen har ännu inte startat.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Asylsexvåldet

Överföll Röda korset-kvinna i asylboendets källare. Afghanen hade just fått lära sig att respektera västerländska kvinnor.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Inrikes

Här tas SD-hataren på bar gärning inne på Coop

Dramat: Började gasta om "våld" – och flydde ut ur butiken.. Nu åtalas Dror Feiler (V) för serie stölder från lokala mataffären.0 

Regeringen vill tiodubbla CSN-räntan

Nya förslaget.. Pengarna ska användas för att finansiera reform.0 

Ovanligt beslut om utökat kontaktförbud. Mannen har dömts för en lång rad brott mot en kvinna.0 

Vetenskap

Bisarra djurens ursprung upptäckt. Forskarnas genombrott delvis en slump.0 

Historisk tillfällighet slog ut elbilen. Biltyperna konkurrerade om herraväldet redan från start.0 Plus

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0