Muellers utredning beskrivs som en "stor seger" och "superkraft" för Donald Trump

Publicerad 25 mars 2019 kl 18.07

Utrikes. Det fanns inget samröre mellan Ryssland och Donald Trumps presidentvalskampanj 2016. Det visar Robert Muellers utdragna utredning, som nu beskrivs som en viktig seger för Trump inför det kommande presidentvalet nästa år.

Gilla artikeln på Facebook

Åklagaren Robert Mueller hittade inte några bevis för att Donald Trumps kampanj skulle ha konspirerat med Ryssland för att vinna presidentvalet 2016, en anklagelse som Trump själv kallat för löjeväckande. Och president fick rätt.

Enligt Muellers utredning, som pågått mellan 2017-2019, har man inte hittat någonting som visar att skulle ha funnits en komplott.

Utredningen beskrivs nu i stället som en enorm seger för Donald Trump, och en lika stor förlust för de som velat sätta dit presidenten. 

Enligt Sveriges Radio har kritik visserligen en tendens att ändå alltid rinna av Donald Trump, men Muellers utredning kommer nu att "multiplicera" denna "superkraft", skriver man.

SR menar att utredningen kommer bli ett kraftfullt slagträ inför valet 2020 och rita om den politiska kartan i landet. Demokraterna kommer nämligen tvingas tänka om och har egentligen bara ett alternativ kvar: att försöka besegra Tramp vid valurnorna och genom sakpolitik.

"Både Republikanerna och Trump kommer under en lång tid framöver kunna peka på Rysslandsutredningen och hävda att andra anklagelser mot Donald Trump är politiskt motiverade komplotter", skriver SR.

SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt påpekade på söndagen att "det här är en stor seger för president Trump".

Och själv är Donald Trump inte direkt förvånad över resultatet, men segerviss.

"Ingen samverkan, ingen obstruktion – komplett och totalt frikännande", skriver han på Twitter.

Även från ryskt håll har man kommenterat utredningen. Där är man inte heller förvånad av utgången, eftersom man menar att man inte lägger sig i andra länders angelägenheter.

– Det är svårt att hitta en svart katt i ett mörkt rum, speciellt om det inte finns någon där, säger den ryske presidentens talesperson Dmitry Peskov i ett uttalande.

Det ryska utrikesdepartementet menar också att det "politiska motivet" bakom Muellers utredning har varit uppenbart och kallar processen för "en skam för amerikansk rättvisa", uppger RT. Samtidigt hoppas Ryssland att USA har "modet" att erkänna att man hade fel.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0