Inbördeskriget i Syrien och Irak
Saudiarabiska piloter deltar i det USA-ledda kriget mot den Islamiska staten.

Iran: USA bryter mot folkrätten

Publicerad 25 september 2014 kl 12.20

Utrikes. Den iranske presidenten, Hassan Rouhani, fördömde vid lunchtid idag de USA-ledda bombattackerna mot den Islamiska staten (IS) inne på syriskt territorium.

Dela artikeln

Rouhani har rest till New York för att tala inför FN:s generalförsamling och uppger att han hoppas på att den amerikanske presidenten Barack Obama ska gå med på att träffa honom. Inför församlade medier uppgav han att USA:s bombattacker i Syrien både saknar stöd från den syriska regeringen och från FN:s säkerhetsråd. Han hävdar därför att attackerna är illegala och bryter mot folkrätten.

Han underströk dessutom att Syrien är det land som drabbats hårdast av IS framfart och att det därför är viktigt att samordna alla attacker med den syriska regeringen. Syrien har upprepade gånger vädjat till USA om att samordna attackerna mot IS och att man är beredda att ingå en allians med USA för att gemensamt kriga mot den fruktade rebellgruppen.

Den amerikanske presidenten Obama har hittills resolut avfärdat alla sådana inviter och valt att istället samarbeta med övriga arabstater i regionen samt olika rebellgrupper i Syrien och Irak som är svurna rivaler till IS. Flera av dessa rebellgrupper, som USA just nu beväpnar och tränar, utgörs även de av militanta muslimer och är terroriststämplade både i Europa och i USA.

Startskottet för det syriska inbördeskriget kom när väststödda rebellgrupper försökte störta den syriska presidenten Bashar al-Assad under den så kallade "arabiska våren". Kriget har hittills krävt uppemot 200.000 människoliv och drivit miljoner människor på flykt. USA har upprepade gånger sagt att man fortfarande önskar avsätta al-Assad och ersätta hans regering med en västvänlig marionettregim.


Nyheter från förstasidan

SD: Medborgarskap ska klippas om det behövs

Öppnade för att skicka hem invandrargängen. "De hör inte hemma i Sverige, de ska bort härifrån".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

"Våra eliter har förklarat krig mot oss". Det är hög tid att vi slår tillbaka, sade Eva Vlaardingerbroek.0 

Mer från Utrikes

Nick Fuentes får tillbaka sitt konto på X

Elon Musks vändning.. 25-åringen var en av få högerprofiler som inte fick komma tillbaka.0 

Netanyahu orolig för arresteringsorder från ICC

Ska ha delat med sig av bekymren i samtal med Biden.. Både Netanyahu själv och andra toppar kan efterlysas för krigsbrott.0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Palestinska flaggor förbjudna på Eurovision. Kommer att stoppas i entrén.0