Misstankarna riktas mot Nasdaq OMX, där Wallenberg är storägare, som tillsammans med flera mäklarfirmor har placerat sina servrar i en datahall i Lunda industriområde norr om Stockholm.
I datahallen, som ägs av den amerikanska IT-jätten Verizon, ville även OMX relativt nya konkurrent Burgundy ha sina datorer. Skälet var att uppstickaren ville få kortast möjliga svarstid mellan marknadsplatsernas IT-system, vilket är en stark konkurrensfördel vid så kallad robothandel med värdepapper.
Men när avtalet var klart fick Burgundy plötsligt nej av Verizon. Tillgången till serverhallen i Lunda stoppades plötsligt av den amerikanska IT-jätten.
Burgundy anmälde i mitten av 2011 Verizon till Konkurrensverket eftersom man misstänkte att OMX hade utövat påtryckningar mot Verizon i syfte att låsa ute konkurrenten från hallen. I ett beslut från Marknadsdomstolen samma år fick Konkurrensverket rätt att göra oanmält tillslag hos både Verizon och OMX i jakt på bevis.
Jaken gav utdelning, och nu stämmer alltså myndigheten Stockholmsbörsens ägare Nasdaq OMX.
– Stockholmsbörsen har agerat fult. Man har hotat ett företag för att stoppa en konkurrent på marknaden, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom till SvD Näringsliv.
Konkurrensverket har nu en klar bild av vad som hänt. Enligt myndighetens utredning hotade Nasdaq OMX med att sluta anlita Verizon i hela världen om Verizon behöll Burgundy som kund.
– Nasdaq OMX utövade mycket starka påtryckningar mot en tredje part för att stoppa en konkurrent på marknaden, säger Sjöblom till SvD Näringsliv.
Burgundy lades ned den 1 maj i år. Formellt skedde nedläggningen efter att ägaren Oslo Børs sagt sig vilja fokusera mer på huvudmarknaden och på de värdepapper som är listade på Oslo Børs, men att uppstickaren aldrig fick tillträde till datahallen i Lunda tros ha varit en starkt bidragande orsak till nedläggningen.
Enligt Svenska Dagbladet har Jacob Wallenberg varit "fåordig" efter att myndighetens stämningsansökan lämnats in på onsdagen. Den 59-årige oligarken är idag styrelseordförande för Wallenbergfamiljens maktbolag Investor, som i sin tur är storägare i Nasdaq OMX.
Nasdaq OMX ordförande Börje Ekholm uppger för SvD Näringsliv att bolaget har samarbetat med myndigheterna under utredningen. Man vill dock inte kommentera "pågående rättsprocesser", säger han i en skriftlig kommentar till tidningen.