Smugglaren på SVT
Fredrik Önnevall.

SVT-reporter misstänks för människosmuggling

Publicerad 15 mars 2016 kl 17.08

Inrikes. SVT-reportern Fredrik Önnevall smugglade en 15-årig syrisk pojke från Grekland till Sverige i samband med inspelningen dokumentärserien Fosterland. Nu har han kallats till förhör en åklagare misstänkt för människosmuggling.

Dela artikeln

– Jag hade räknat med detta. Vad åklagaren kommer fram till i förundersökning får vi se men jag har ingen aning faktiskt, säger Fredrik Önnevall till SVT.

Reportern uppger sig ha pratat med jurister som säger att förfarandet inte är brottsligt eftersom han inte hade några ekonomiska motiv för smugglingen. I ett jämförbart fall dömdes dock en syrisk man av Högsta domstolen för samma brott efter att ha smugglat familjemedlemmar från Tyskland till Sverige – trots att han, likt den svenske vänsterjournalisten, inte hade några ekonomiska motiv.

Hela förloppet med smugglingen av den 15-årige pojken sändes i dokumentärserien Fosterland i början av 2015. Serien skildrade ökad nationalism i Europa men har anklagats för att sprida vänsterextrem propaganda.

Bland annat kom det fram att dokumentärseriens researcher Hanin Shakrah själv är en vänsterradikal aktivist som hyllat attacker mot Migrationsverket och själv samlat in pengar till människosmuggling. Seriens projektledare, Hans Karlsson, är i sin tur en gammal ordförande för det revolutionära kommunistpartiet KPML(r).

Den 15-årige syriern fick senare uppehållstillstånd i Sverige.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Domstol slår fast: Måste stoppas. Sätter punkt för de omstridda uthängningarna av enskilda.0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0