I dag tog justitie- och migrationsminister Morgan Johansson emot ett betänkande av Mediegrundlagskommittén, som hade fått i uppdrag att se över delar av tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Ett av förslagen är att söktjänster på nätet som samlar "känsliga personuppgifter och uppgifter om lagöverträdelser" inte längre ska omfattas av YGL om uppgifterna "är tillgängliga på ett sätt som innebär särskilda risker för intrång i de registrerades personliga integritet".
Den sajt som framför allt avses är Lexbase, som gör domar sökbara online. Lexbase har ett utgivningsbevis och skyddas därför av grundlagen i dagsläget.
Morgan Johansson är nöjd med utredningen.
– Jag tycker att det är särskilt tillfredsställande att man knäcker den här Lexbase-frågan, säger han enligt TT.
Kommittén föreslår också, bland annat, att reglerna om utgivarens ansvar ändras så att huvudregeln blir att utgivaren inte ansvarar för material som har funnits på till exempel en dagstidnings webbplats mer än ett år.
Ett annat förslag innebär att grundlagsskyddet enligt YGL kan bestå även om den som driver en webbplats inte har skiljt redaktionellt material från externt material (användarkommentarer, länkar). Man föreslår även att reglerna för e-böcker och ljudböcker ändras så att författaren för den tryckta boken under vissa förutsättningar även ansvarar för den digitala versionen.
Kommittén vill också se omfattande förändringar av språket och strukturen i TF och YGL för att grundlagarna ska bli "så lätta att förstå och tillämpa som möjligt".