Marine Le Pen.

Le Pen tar plats i det franska parlamentet

Publicerad 19 juni 2017 kl 10.03

Utrikes. Frankrikes president Emmanuel Macron och hans nya parti vann det franska parlamentsvalet med cirka 60 procent av platserna i parlamentet. Men även Nationella Frontens Marine Le Pen tar plats där, skriver SvD.

Dela artikeln

I går hölls den andra omgången i det franska parlamentsvalet.

Det var väntat att president Emmanuel Macrons nybildade parti La République En Marche (LREM) skulle vinna valet med en övertygande majoritet.

Segern blev inte lika stor som man trott, men Macron fick ändå hela 60 procent av mandaten, eller 378 av de sammanlagt 577 platserna i parlamentet.

Nationella fronten får bara åtta mandat i parlamentet, varav fem från ett tidigare gruvdistrikt i norra Frankrike, rapporterar DN. Ett av mandaten går till partiledaren Marine Le Pen. Det är första gången hon tar plats i parlamentet, men det hade behövts 15 mandat för att kunna bilda en egen partigrupp.

Det franska parlamentsvalet hade ett historiskt lågt valdeltagande, rapporterar flera medier. I första valomgången deltog bara 49 procent, i andra omgången tros siffran bli 42 procent.

Detta uppges bero på att fransmännen är trötta på landets många val. Bara för en månad sedan hade Frankrike presidentval, också det uppdelat i två omgångar.

Enligt Marine Le Pen måste Frankrike få ett proportionellt valsystem, så att parlamentet speglar det verkliga väljarstödet i hela landet och så fler ser en mening med att gå och rösta.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Varning för otäcka bilder. Även flickvännen som var med vid händelsen är en vänsterextremist som anser att polisen är rasister.0 Plus

"Vi har lurats i 30 års tid." Politiskt korrekt önsketänkande bakom tidigare studier, visar häpnadsväckande nya fynd.0 Plus

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Simulerar krigföring mot upprorsmakare. Övningen äger rum i toppmodern kulisstad i Östergötland.0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

Svensk superdator ska spana på ryssar från rymden. AI-försök inom "taktisk spaning och övervakning" från satellit.0 

Astra Zeneca återkallar covidvaccin globalt. Erkände nyligen för första gången dödliga biverkningar.0 

Kultur

Pojkscouterna blir könsneutrala. Byter namn – efter 114 år.0