Zoltan Balog.

Ungern: Vårt ansvar att skydda kristendomen

Publicerad 27 oktober 2018 kl 19.37

Utrikes. Det är Ungerns ansvar att skydda och stödja den euroepiska kristendomen. Det sade den tidigare ministern och Fidsez-ledamoten Zoltan Balog till MTI på fredagen.

Dela artikeln

Det var i samband med en föreläsning om kristen demokrati i Leipzig på fredagen som den förre ungerska ministern Zoltan Balog betonade vikten av att skydda den kristna kulturen.

– Det är den ungerska statens plikt att skydda och stödja kristendomen inom kultur, utbildning och offentligt liv, förklarade han och betonade vikten av kristendomens enande kraft i ett land.

– Kulturens sammanhållande kraft, samhällets homogenitet, stärker nationen. Och det är inte bara en fråga om tro, fortsatte han.

Balog menade också att det ökade intresset för kyrkliga skolor i Ungern visar att det funnits ett stort behov av de åtgärder som den ungerska regeringen vidtagit för att stödja den kristna kulturen.

Den ungerska staten har bland annat infört obligatorisk undervisning i etik redan för barn i grundskolan.

Även om bara 15-20 procent av den ungerska befolkningen aktivt utövar sin religion, deltar vartannat barn i bibelstudier.

Förra året blev långfredagen för första gången en helgdag i Ungern. Detta efter ett förslag från premiärministern Viktor Orbán. Enligt Zoltan Balog symboliserar helgdagen, i motsats till konsumentsamhället, vad en person kan offra för samhället. Han menar också att dagen ytterligare stärker den nationella enheten i Ungern.

I Ungern inleds landets konstitution med texten "Gud välsigne ungrarna", samtidigt som den sista meningen i grundlagen hänvisar till ansvar "inför Gud och människa", skriver statliga hirado.hu.


Nyheter från förstasidan

Både L och KD klart under spärren

Nya mätningen. Stora skillnader jämfört med EU-valet.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Vetenskap

De flesta kläder hamnar i soporna. Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.0 

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Ny app guidar till svenska runstenar. Första i sitt slag.0 

Här får vänsterkomikern stryk av arga pappan. Video: Får nog efter motbjudande PK-skämtet.0