Till sist: Italien stänger arbetsplatserna

Publicerad 22 mars 2020 kl 02.45

Utrikes. Liksom Frankrike och Spanien har Italien stängt skolor och satt invånarna i karantän utan att stänga landets arbetsplatser, där smittan har fortsatt att spridas. Nu stänger man därför även arbetsplatser och fabriker – de åtgärder som ledde till att smittan dog ut i kinesiska Wuhan.

Dela artikeln

Efter att dödsfallen och smittspridningen fortsatt öka genomför nu Italien det sista steget för att stoppa spridningen av coronaviruset och stänger landets arbetsplatser. Italienarna får därmed inte längre lämna hemmet för att jobba.

Stängningen berör alla arbetsplatser och all produktion som inte är "direkt nödvändig, oumbärlig eller avgörande" för att garantera tillgången till nödvändiga varor eller tjänster, uppgav premiärminister Giuseppe Conte i ett tv-sänt tal på lördagen.

Livsmedelsbutiker och apotek samt deras leveranskedjor kommer fortfarande att vara i drift, liksom av någon anledning även banker och postkontor. Verksamheterna stänger dock allt tidigare på dagarna.

Av de 53.500 smittofall som hittills har upptäckts i Italien har nu nära 5.000 personer dött. Bara under gårdagen rapporterades 793 nya dödsfall och baserat på Fria Tiders tidigare beräkningar kommer antalet döda per dag att räknas i tusental innan åtgärderna får effekt.

– Det här är vår svåraste kris sedan andra världskriget, sade Conte i sitt tv-tal.

Italien har nu fler döda än Kina, som förlorade drygt 3.000 invånare innan myndigheterna lyckades slå ned coronautbrottet i Wuhan. Kinesiska experter har sedan dess besökt Italien för att hjälpa landet med viruset, som nu skördat nära 5.000 människoliv i Europas femte mest folkrika land.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Varning för otäcka bilder. Även flickvännen som var med vid händelsen är en vänsterextremist som anser att polisen är rasister.0 Plus

"Vi har lurats i 30 års tid." Politiskt korrekt önsketänkande bakom tidigare studier, visar häpnadsväckande nya fynd.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Simulerar krigföring mot upprorsmakare. Övningen äger rum i toppmodern kulisstad i Östergötland.0 Plus

Mer från Utrikes

Här kör Israel FN-stadgan i papperstuggen

Fördömde omvärlden i FN.. Får bara stöd av Sverige och ett litet antal andra USA-kontrollerade länder.0 

Zelenskyj rensar ut bland egna höjdarna

Chefen för säkerhetspolisen får gå.. Samtidigt växer missnöjet med den sittande presidenten.0 

Vetenskap

Avloppsvatten kan bli ren dryck. Renas på billigt sätt med ny metod.0 

Ny substans motverkar fetma. Gav oväntad ökning av fettomsättningen hos möss.0 

Kultur

Pojkscouterna blir könsneutrala. Byter namn – efter 114 år.0