Antibiotikaresistens kan uppstå helt slumpmässigt

Publicerad 13 januari 2021 kl 10.21

Inrikes. Svenska och amerikanska forskare visar i en ny studie hur nya gener som ger antibiotikaresistens kan uppstå från helt slumpmässiga DNA-sekvenser. Resultaten presenteras i tidskriften PLOS Genetics.

Dela artikeln

– Vi har nu visat i två olika studier att slumpmässiga sekvenser av aminosyror kan ge upphov till nya, för bakterien fördelaktiga funktioner så som antibiotikaresistens. Detta tyder på att evolution av nya funktioner från slumpmässiga DNA-sekvenser inte är så ovanligt som man tidigare trott, säger Dan I. Andersson, professor i medicinsk bakteriologi och huvudansvarig för studien, i ett utskick.

Antibiotikaresistens är ett omfattande globalt problem och spridningen av resistenta bakterier orsakar sjukdom, död och stora samhällskostnader.

Det vanligaste sättet för bakterier att utveckla resistens är genom att de tar upp olika typer av resistensgener från andra bakterier. Dessa gener kodar för proteiner som kan leda till resistens genom att de inaktiverar antibiotikat, minskar dess koncentration eller förändrar antibiotikats mål så att antibiotikat inte längre kan binda och stoppa bakteriens tillväxt.

När resistensgener har uppstått kan de snabbt spridas mellan olika sjukdomsframkallande bakterier och minska effektiviteten av våra antibiotika. Det är därför viktigt att så snabbt som möjligt upptäcka och karakterisera nya resistensgener, dels för att följa spridningen av resistens men också för att underlätta behandling och utvecklandet av nya antibiotika.

För att studera uppkomsten av resistensgener undersökte forskarna med experiment i laboratoriet om det var möjligt att generera en gen från slumpmässiga DNA-sekvenser som gav upphov till antibiotikaresistens. Detta gjordes genom att man först konstruerade nästan en miljard slumpmässiga DNA-sekvenser som sedan placerades på en plasmid i tarmbakterien Escherichia coli. (Plasmider är DNA-molekyler som replikeras självständigt och kan överföras från en organism till en annan.)

Dessa slumpmässiga DNA-sekvenser uttrycktes sen i bakterien till korta peptider. De flesta av peptiderna påverkade inte bakterien alls, förutom sex olika peptider som gjorde att bakterien blev resistent mot antibiotikat colistin, ett viktigt reservpreparat som används vid allvarliga infektioner och dödar bakterierna genom att binda till och förstöra cellmembranet. Peptiderna orsakade resistensen genom att de ökade uttrycket av gener som är inblandade i modifiering av bakteriens cellmembran. Modifieringen av cellmembranet resulterade i att antibiotikat inte kunde binda och därmed inte påverka bakteriens överlevnad.

– En viktig fråga som fortfarande är obesvarad och kräver vidare studier är huruvida dessa nya gener finns naturligt hos bakterier eller om de bara kan observeras i laboratorieexperiment, säger Michael Knopp, postdoktor vid institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi och studiens förstaförfattare.


"Omoralisk" klädsel, enligt araberna. Tonåringens ansikte permanent vanställt av huggen med glasskärvor.0 Plus

Varning för starka bilder! Ena kvinnan går till attack – men offret ger tillbaka med samma mynt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Israel har inlett massiv bombkampanj mot Damaskus

Angriper nya grannregimen med full kraft. Nu ajourneras rättegången mot Netanyahu på grund av det nya kriget.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Var otrogen på krogtoalett i Malmö. Sambon misshandlade offret brutalt – och kvinnan falskanmälde honom.0 Plus

Mer från Inrikes

Tre minuter saknas i Trumps "oredigerade" Epstein-video

Analys av metadata avslöjar Vita husets bluff.. Övervakningsvideon från fängelsenatten har visst redigerats – i Adobe Premiere.0 

Återvunnen plast full med gifter och orsakar hormonrubbningar

Nedslående resultat i ny svensk studie.. Och när plasten är återvunnen går det inte att veta vilket gift man får.0 

Över 900 dömda håller sig undan fängelsestraffet

Har gått under jorden.. Men färsk lagstiftning gör att fängelsestraffet aldrig preskriberas.0 

Vetenskap

Apmänniskan Lucy får ansiktslyft – så såg hon ut. Levde för 3,2 miljoner år sedan. 0 

Okända gifter upptäckta i svenskars blod. SPA:er i höga nivåer – hos samtliga undersökta bloddonatorer.0 

Kultur

Världens mest protestantiska land. Kyrkan där vi dyrkar våra makthavare.0 

Asatroende får egen gravplats – i ovigd jord. Första gången i modern tid.0