Var tionde ung kvinna på antidepressiva

Publicerad 11 april 2021 kl 15.40

Inrikes. Allt fler barn och unga vuxna söker hjälp för psykiska besvär, något som lett till att förskrivningen av antidepressiva läkemedel nu har ökat flera år i rad. Uttagen är dubbelt så höga bland flickor och unga kvinnor som bland pojkar och unga män, visar en rapport från Socialstyrelsen.

Dela artikeln

Under 2019 var det 40.243 kvinnor mellan 18 och 24 år, det vill säga cirka 10 procent i den åldersgruppen, som gjorde minst ett uttag av ett antidepressivt läkemedel på apotek. Motsvarande antal män var 21.341, det vill säga 5 procent i den åldersgruppen.

Även bland 10-17-åringarna var det nästan dubbelt så många flickor som pojkar som fick ett recept utskrivet, enligt Socialstyrelsen.

– Förklaringen är att flickor och unga kvinnor oftare diagnostiseras med depressioner och ångestsyndrom och att de även i högre grad drabbas av andra tillstånd, som ätstörningar, vissa smärttillstånd och premenstruellt syndrom. En annan faktor som bidrar till högre användning av läkemedel bland unga kvinnor är att de tar läkemedlen under längre tid, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen, i ett utskick.

Bland små barn råder dock omvända förhållanden. Under 2019 var det 318 pojkar och 169 flickor i åldersgruppen 5-9 år som gjorde minst ett uttag av antidepressiva läkemedel.

­– Pojkar i den åldern diagnostiseras med adhd och autism i större utsträckning än flickor och tilläggsproblematik är vanligt. Det förklarar deras högre användning av antidepressiva läkemedel, säger Peter Salmi.

80 procent av läkemedlen som skrivs ut tillhör gruppen selektiva serotoninåterupptagshämmare, även kallade SSRI-preparat.

Ofta har de som får antidepressiva läkemedel vid depressioner och ångestsyndrom även andra psykiatriska diagnoser, enligt Socialstyrelsens analys som baseras på data från myndighetens nationella patientregister och läkemedelsregister.

– Vanliga diagnoser är adhd och autism men även skadligt bruk eller beroende och ätstörningar är vanligt bland äldre barn och personlighetssyndrom bland unga vuxna. Ofta ser vi samsjuklighet hos 5-9-åringar, i synnerhet bland pojkar där drygt 70 procent hade samsjuklighet i främst adhd och autism, säger Peter Salmi.

Barn får sällan antidepressiva läkemedel förskrivna inom primärvården utan främst inom barn- och ungdomspsykiatrin och annan specialistvård som barn- och ungdomsmedicin eller habilitering.

– Men när det gäller unga vuxna sker förskrivningen i drygt 3 av 5 fall inom primärvården. Vilket är i enlighet med att primärvården är första linjen vid depressioner och ångestsyndrom, säger Peter Salmi.


Skandalen avslöjas av Riks. Mannen och hans släktingar terroriserar omgivningen – men ministern tar dem i försvar.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Bulletins karta visar var pedofiler och invandrare bor

Har tagit fram interaktiv "Brottskarta". "I Sverige prioriteras förbrytarens rätt till privatliv över barns säkerhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Var otrogen på krogtoalett i Malmö. Sambon misshandlade offret brutalt – och kvinnan falskanmälde honom.0 Plus

Mer från Inrikes

Återvunnen plast full med gifter och orsakar hormonrubbningar

Nedslående resultat i ny svensk studie.. Och när plasten är återvunnen går det inte att veta vilket gift man får.0 

Över 900 dömda håller sig undan fängelsestraffet

Har gått under jorden.. Men färsk lagstiftning gör att fängelsestraffet aldrig preskriberas.0 

Kustbevakningens plan smygfilmade misstänkt mord

Ingrep inte – men filmade allt.. "Kan zooma in på ett frimärke från 1.000 meters höjd, så det har en detaljerad film på alltihopa".0 

Terrorforskare kritiserar SVT:s Expo-inbjudan

”Obegripligt dåligt”.. Magnus Ranstorp sågar public service-jätten efter att vänsterextremisternas medverkan.0 

Vetenskap

Apmänniskan Lucy får ansiktslyft – så såg hon ut. Levde för 3,2 miljoner år sedan. 0 

Okända gifter upptäckta i svenskars blod. SPA:er i höga nivåer – hos samtliga undersökta bloddonatorer.0 

Kultur

Världens mest protestantiska land. Kyrkan där vi dyrkar våra makthavare.0 

Asatroende får egen gravplats – i ovigd jord. Första gången i modern tid.0