Pär Nuder anklagas för "olämpligt beteende" – lämnar ordförandepost

Publicerad 13 mars 2019 kl 14.53

Inrikes. Sveriges före detta finansminister Pär Nuder (S) har efter politikerkarriären gått vidare som styrelseproffs och rådgivare åt riskkapitalbolag. Nu tvingas han lämna sin post som styrelseordförande för Skistar, efter att ha anklagats för "olämpligt beteende" under VM i Åre, rapporterar SVT Nyheter.

Gilla artikeln på Facebook

Skistar driver bland annat skidanläggningarna i Åre och Sälen. Bakom kravet på att Pär Nuder ska avgå står majoritetsägaren Ekhaga Utveckling AB.

Nuder är en veteran inom den socialdemokratiska partitoppen och så sent som 2014 fick han ta emot svenska statens medalj för mångårig och "framstående politikergärning" ur konungens hand.

Men nu har den prisbelönte politiker alltså hamnat i rejält blåsväder.

– Jag har informerat Pär om att vi har fått för många utsagor om de här beteendena och det gör att huvudägaren inte längre har förtroende vilket jag informerade honom om i måndags, säger Göran Grosskopf. styrelseledamot i Ekhaga Utveckling, till SVT Nyheter.

Enligt Grosskopf ska den före detta S-ministern ha bett sig olämpligt i samband med officiella aktiviteter kring skid-VM i Åre i februari.

Pär Nuder själv hävdar att det hela handlar om "illasinnat förtal".

– Jag har inte gått över några som helst gränser, säger han till SVT.

Nuder påstår att det hela handlar om en maktkamp inom Skistar och att vissa vill få bort honom därifrån.

Vid halv tre på onsdagseftermiddagen meddelade Skistar dock att Nuder avgår från posten. 

”SkiStars styrelseordförande Pär Nuder har meddelat styrelsen och valberedningen att han på eget initiativ avgår ur SkiStars styrelse med omedelbar verkan.”, skriver företaget i ett pressmeddelande.


Nyheter från förstasidan

Åkessons plan: "Avsätta Löfven – en gång för alla"

Höll sommartal i Sölvesborg. SD-ledarens uppmaning till regeringen: "Det är dags att ni ställer er på rätt sida av historien."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0