Fairhead sågs som ett feministiskt stjärnskott och var tänkt att bli den statliga mediejättens första kvinnliga generaldirektör. Tidigare var hon ordförande för HSBC:s så kallade "riskkommitté" och det är med anledning av hennes tid där som hon nu stäms av en av bankens ägare.
53-åringen ledde den så kallade riskkommittén samtidigt som HSBC:s schweiziska dotterbolag anklagas för att ha försett kriminella, terrorister och drogkarteller med tjänster inom penningtvätt, skriver Daily Mail.
Stämningsansökan blev känd bara några timmar efter att politikerna i det brittiska underhuset hade accepterat Rona Fairhead som ny generaldirektör för BBC. Enligt ansökan ska den nyutsedde BBC-toppen ha varit ansvarig för bankens riskkommitté under 2012 – samtidigt som HSBC tvingades betala vite på motsvarande 16 miljarder kronor till amerikanska myndigheter efter att ha hjälpt knarkkarteller att tvätta pengar.
Den amerikanska finansinspektionen SEC anklagade även HSBC för att ha brutit mot USA:s sanktioner mot Kuba, Iran, Libyen, Burma och Zimbabwe.
Michael Mason-Mahon, en av HSBC:s privata aktieägare, lämnade in stämningsansökan till en domstol i New York den 7 maj 2014.
– Ett rent skämt, är hans kommentar när han får höra att Fairhead nu kan bli chef för hela BBC, skriver Daily Mail.