Ny myndighet ska skydda journalister mot "näthat"

Publicerad 17 februari 2013 kl 17.00

Inrikes.Inrätta en ny nätombudsman, NO, som kan driva skadestånds­processer mot människor som skriver hot och förtal på Internet. Det förslaget kommer nu från två debattörer.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Lars Arrhenius, generalsekreterare för antimobbnings­organisationen Friends, och Mårten Schultz, professor i civilrätt, som lanserar förslaget om en nätombudsman på DN Debatt idag.

"Ge denna ombudsman möjlighet att driva skadeståndsprocesser. För den som blivit utsatt är upprättelse viktig", skriver författarna i sin debattartikel.

Förslaget kommer efter att flera kända kvinnliga journalister berättat om hot och sexuella trakasserier som de fått ta emot via Internet. Bakom majoriteten av de grova hoten som framfördes av jounalisterna stod en socialdemokratisk partiarbetare i Göteborg.

I media framställdes det dock som att hoten kom från i huvudsak SD-sympatisörer. En uppfattning som även fick stöd av flera personer inom Sveriges intellektuella elit. Exempelvis Jan Guillou, som slog fast att ”Näthatande sverigedemokrater får för lite fitta" i en egen analys.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Mer från Inrikes

Riksåklagaren överklagar våldtäktsdom till HD

Ung kvinna våldtogs under knivhot.. Inte grovt brott, ansåg både tingsrätten och hovrätten.0 

Här blir guvernören misshandlad på scenen

Dramat i Iran fångat på film.. Angriparen kränkt för att hans fru blev vaccinerad av manlig läkare.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0