"Polisen mörkar allt oftare”

Publicerad 2 augusti 2013 kl 08.29

Inrikes.Många upprörs över samhällsutvecklingen och samtidigt gör polisen sitt bästa för att tona ned bilden av den eskalerande brottsligheten. Nu varnar en tung polisforskare för att myndigheten allt oftare väljer att mörklägga grova brott.

Gilla artikeln på Facebook

Den 7 juli i år hittades en död man mördad på Stadshotellet i Västerås. I över tre veckor mörkade polisen att mordet hade inträffat, och när lokala medier hörde av sig ljög myndigheten för journalisterna.

Nu varnar polisen och forskaren Stefan Holgersson för att polisen mörkar brott som kan skada bilden av Sverige som ett tryggt och säkert land. Till VLT.se säger han att exempelvis skottlossningar inte alltid leder till att myndigheten informerar medierna. Istället ägnar sig polisen åt överväganden av typen ”Ska vi föra ut den här informationen och i så fall hur?”.

Enligt Holgersson är det inte rimligt att Sverige ska ha en polis som inte informerar allmänheten när det begås grova brott.

– Då börjar vi likna stater som Sverige absolut inte ska likna, bananrepubliker helt enkelt, säger Holgersson till Aftonbladet.

Det är också vanligt förekommande att polisen mörkar brottslingars etnicitet, något Fria Tider senast kunde konstatera för två veckor sedan i samband med en artikel om våldsbrott i spökhuset på Gröna Lund. När Fria Tiders skribent ringde upp polisen lämnade handläggaren ut uppgifter om den misstänkte gärningsmannens ålder och kön, men vägrade berätta om det var frågan om en svensk eller en person med invandrarbakgrund.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Stockholmspolisen grep 75 sexköpare

Slog till i city och närförorterna.. Männen ska få "hjälp sluta köpa sex" på särskild mottagning.0 

Kvinna döms för mord på sambon

Friades i tingsrätten.. 50-årige företagaren från Hallstahammar försvann spårlöst.0 

Forskare odlar fram svenska cideräpplen

Korsar svenska äpplen med franska och engelska.. Ska ge tillräckligt bittra frukter för svensk cidertillverkning.0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Vänsterduons insats i "På spåret" hånas. Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson sågas.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0