Polishögskolan flyttar under 2015 till Sveriges sämsta högre lärosäte, Södertörns högskola, och kommer då att få fokus på genus och "normkritik".

Polisens kvotering ska prövas i rätten

Publicerad 14 november 2014 kl 18.01

Lag & Rätt. Polishögskolans praxis att kvotera in invandrare och kvinnor i utbildningen kan ha inneburit att tusentals personer har valts bort på grund av sitt kön och sin etniska bakgrund. Fyra män stämmer nu, med hjälp av Centrum för rättvisa, Rikspolisstyrelsen för olaga diskriminering.

Gilla artikeln på Facebook

Stämningen kommer efter att 130 personer anmält diskrimineringen till Diskrimineringsombudsmannen, DO, utan att den vänsterorienterade myndigheten valt att gå vidare med ärendet.

Nu ska fallet för första gång prövas i sak av Stockholms tingsrätt, som under torsdagen höll muntlig förberedelse i målet.

– Mycket tyder på att olaglig diskriminering förekommer vid antagningen till Polishögskolan. Det är bra att antagningsförfarandet nu får prövas ordentligt i domstol, säger Clarence Crafoord, chef på Centrum för rättvisa och ombud i målet.

Under förberedelsen diskuterades bland annat Rikspolisstyrelsens egen rapport från oktober 2010, som visar att kvotering tillämpats vid antagningen så att exakt 50 procent kvinnor och 50 procent män antogs under vårterminen 2010. Detta trots att närmare två tredjedelar av de sökande var män och att männen hade bättre resultat på såväl språkprov som fysiska prov. Rikspolisstyrelsen hävdar dock att rapporten inte har någon relevans i målet eftersom den var menad som ett rent internt dokument.

– Män har haft betydligt svårare än kvinnor att få komma till de avgörande intervjuerna – trots bättre prestationer på testerna – och har därmed haft betydligt svårare att få plats på utbildningen. Mycket tyder därför på att olaglig diskriminering alltjämt förekommer vid antagningen till Polishögskolan, säger Clarence Crafoord.


Ekonominyheter

Guldjättar flyr Comex. Nu ska handeln med guld bedrivas i London istället.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus