Polishögskolan flyttar under 2015 till Sveriges sämsta högre lärosäte, Södertörns högskola, och kommer då att få fokus på genus och "normkritik".

Polisens kvotering ska prövas i rätten

Publicerad 14 november 2014 kl 18.01

Lag & Rätt. Polishögskolans praxis att kvotera in invandrare och kvinnor i utbildningen kan ha inneburit att tusentals personer har valts bort på grund av sitt kön och sin etniska bakgrund. Fyra män stämmer nu, med hjälp av Centrum för rättvisa, Rikspolisstyrelsen för olaga diskriminering.

Gilla artikeln på Facebook

Stämningen kommer efter att 130 personer anmält diskrimineringen till Diskrimineringsombudsmannen, DO, utan att den vänsterorienterade myndigheten valt att gå vidare med ärendet.

Nu ska fallet för första gång prövas i sak av Stockholms tingsrätt, som under torsdagen höll muntlig förberedelse i målet.

– Mycket tyder på att olaglig diskriminering förekommer vid antagningen till Polishögskolan. Det är bra att antagningsförfarandet nu får prövas ordentligt i domstol, säger Clarence Crafoord, chef på Centrum för rättvisa och ombud i målet.

Under förberedelsen diskuterades bland annat Rikspolisstyrelsens egen rapport från oktober 2010, som visar att kvotering tillämpats vid antagningen så att exakt 50 procent kvinnor och 50 procent män antogs under vårterminen 2010. Detta trots att närmare två tredjedelar av de sökande var män och att männen hade bättre resultat på såväl språkprov som fysiska prov. Rikspolisstyrelsen hävdar dock att rapporten inte har någon relevans i målet eftersom den var menad som ett rent internt dokument.

– Män har haft betydligt svårare än kvinnor att få komma till de avgörande intervjuerna – trots bättre prestationer på testerna – och har därmed haft betydligt svårare att få plats på utbildningen. Mycket tyder därför på att olaglig diskriminering alltjämt förekommer vid antagningen till Polishögskolan, säger Clarence Crafoord.


Nyheter från förstasidan

Cyklist död efter krock med elsparkcykel

Politiskt korrekta fordonet låg och skräpade bakom ett krön. Mannen har nu avlidit och polisen har inlett en förundersökning om brott.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Lag & Rätt

Lade upp nazisymboler. "Ville återskapa amerikansk fängelsemiljö med fokus på filmen American History X." 0 

Mördare får 136.000 kronor av JK

Nytt kontroversiellt beslut från Mari Heidenborg, 60.. Utsattes "för lidande" eftersom han blev frihetsberövad. 0 

Korruptionsrättegång måste tas om – domare var själv gift med politiker

Hovrättens beslut i härvan kring Vårdexpressen.. Nämndeman och vittnen satt i samma styrelse för en intresseorganisation inom vården.0 

Delseger för Swedbank mot Fria Tiders grundare

Dom: Banken slipper följa GDPR.. Det är "föremål för diskussion" om lagen har någon "praktisk betydelse", enligt rätten.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0