Poliser beordras mörka signalement – för att inte "uppfattas som rasister"

Publicerad 12 januari 2016 kl 21.07

Inrikes. Efter påtryckningar från journalister har Stockholmspolisen infört interna direktiv som går ut på att signalement på gärningsmän inte ska rapporteras. Det avslöjar Svenska Dagbladet.

Gilla artikeln på Facebook

"Kritik framförs ibland mot polisens rapportering kring människors hudfärg. Det uppfattas som rasistiskt. Då polisen inte är rasistisk och heller inte ska uppfattas så, så gäller från och med nu instruktionerna nedan", skriver polisens presschef Varg Gyllander och presstalespersonen Carina Skagerlind i ett internt brev.

I skrivelsen, som är från september förra året, framkommer att "signalementsuppgifter som längd, hudfärg, etniskt ursprung eller nationalitet med mera" inte ska användas i polisens kommunikation gentemot allmänheten.

– Man ska inte slentrianmässigt beskriva utseende eller etnicitet för att inte bli misstänkliggjorda för rasism, säger Varg Gyllander till SvD.

Svenska medier, inklusive SvD, har i årtionden systematiskt mörkat signalement på kriminella med invandrarbakgrund. Då få gånger polisen har gått ut med signalement på invandrare har de utsatts för hård kritik i media.

Sommaren 2012 råkade exempelvis polisen på Södermalm i Stockholm skriva att en väskryckare enligt vittnen hade ett "romskt utseende". En lång rad journalister gick då till attack mot polisen och signalementet jämfördes bland annat med rasbiologiska insitutet i Uppsala.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0