Poliser beordras mörka signalement – för att inte "uppfattas som rasister"

Publicerad 12 januari 2016 kl 21.07

Inrikes. Efter påtryckningar från journalister har Stockholmspolisen infört interna direktiv som går ut på att signalement på gärningsmän inte ska rapporteras. Det avslöjar Svenska Dagbladet.

Gilla artikeln på Facebook

"Kritik framförs ibland mot polisens rapportering kring människors hudfärg. Det uppfattas som rasistiskt. Då polisen inte är rasistisk och heller inte ska uppfattas så, så gäller från och med nu instruktionerna nedan", skriver polisens presschef Varg Gyllander och presstalespersonen Carina Skagerlind i ett internt brev.

I skrivelsen, som är från september förra året, framkommer att "signalementsuppgifter som längd, hudfärg, etniskt ursprung eller nationalitet med mera" inte ska användas i polisens kommunikation gentemot allmänheten.

– Man ska inte slentrianmässigt beskriva utseende eller etnicitet för att inte bli misstänkliggjorda för rasism, säger Varg Gyllander till SvD.

Svenska medier, inklusive SvD, har i årtionden systematiskt mörkat signalement på kriminella med invandrarbakgrund. Då få gånger polisen har gått ut med signalement på invandrare har de utsatts för hård kritik i media.

Sommaren 2012 råkade exempelvis polisen på Södermalm i Stockholm skriva att en väskryckare enligt vittnen hade ett "romskt utseende". En lång rad journalister gick då till attack mot polisen och signalementet jämfördes bland annat med rasbiologiska insitutet i Uppsala.


Nyheter från förstasidan

Löfven vill att Sverige arrangerar "historiens första hållbara OS"

Olympiska spelen ska arrangeras i klimatets anda. "Vår övertygelse är att Sverige har bäst förutsättningar att leverera ett hållbart arrangemang."0 

Ekonominyheter

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Familj får 100.000 kronor efter unikt myntfynd på tomten. Skånska familjen fann över 20 mynt som är 300 år gamla.0 Plus

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0