Poliser beordras mörka signalement – för att inte "uppfattas som rasister"

Publicerad 12 januari 2016 kl 21.07

Inrikes. Efter påtryckningar från journalister har Stockholmspolisen infört interna direktiv som går ut på att signalement på gärningsmän inte ska rapporteras. Det avslöjar Svenska Dagbladet.

Dela artikeln

"Kritik framförs ibland mot polisens rapportering kring människors hudfärg. Det uppfattas som rasistiskt. Då polisen inte är rasistisk och heller inte ska uppfattas så, så gäller från och med nu instruktionerna nedan", skriver polisens presschef Varg Gyllander och presstalespersonen Carina Skagerlind i ett internt brev.

I skrivelsen, som är från september förra året, framkommer att "signalementsuppgifter som längd, hudfärg, etniskt ursprung eller nationalitet med mera" inte ska användas i polisens kommunikation gentemot allmänheten.

– Man ska inte slentrianmässigt beskriva utseende eller etnicitet för att inte bli misstänkliggjorda för rasism, säger Varg Gyllander till SvD.

Svenska medier, inklusive SvD, har i årtionden systematiskt mörkat signalement på kriminella med invandrarbakgrund. Då få gånger polisen har gått ut med signalement på invandrare har de utsatts för hård kritik i media.

Sommaren 2012 råkade exempelvis polisen på Södermalm i Stockholm skriva att en väskryckare enligt vittnen hade ett "romskt utseende". En lång rad journalister gick då till attack mot polisen och signalementet jämfördes bland annat med rasbiologiska insitutet i Uppsala.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Vetenskap

Apmänniskan Lucy får ansiktslyft – så såg hon ut. Levde för 3,2 miljoner år sedan. 0 

Okända gifter upptäckta i svenskars blod. SPA:er i höga nivåer – hos samtliga undersökta bloddonatorer.0 

Kultur

Världens mest protestantiska land. Kyrkan där vi dyrkar våra makthavare.0 

Asatroende får egen gravplats – i ovigd jord. Första gången i modern tid.0