Regeringens slutsats: Invandringen innebär "en enorm potential"

Publicerad 17 september 2019 kl 14.06

Inrikes. Arbetslösheten stiger kraftigt i Sverige, visar nya siffror från SCB på tisdagen. Finansminister Magdalena Andersson (S) menar att det beror på M, KD och SD.

Gilla artikeln på Facebook

Under en pressträff på tisdagen försökte Magdalena Andersson göra sitt bästa för att utmåla Sveriges ekonomi som stark, och framhävde att antalet "sysselsatta" män och kvinnor blivit fler sedan Stefan Löfven blev statsminister.

Detta trots de katastrofala siffrorna från SCB i morse, som visar att arbetslösheten ökat med 1,0 procentenheter – eller 56.000 personer – på ett år. Arbetslösheten är nu uppe i 7,1 procent.

Hon försökte också lägga så mycket som möjligt av skulden på det internationella läget och oppositionen.

Bland annat påstod hon att Moderaterna och Kristdemokraterna "slaktade utrymmet för en aktiv arbetsmarknadspolitik i M–KD:s servettskiss som röstades igenom med hjälp av Sverigedemokraterna".

Magdalena Andersson sade sig också vara förvånad över att arbetslösheten ökar så mycket.

– Så sent som idag fick vi ju en siffra från SCB på arbetsmarknadsutvecklingen som var överraskade på nedåtsidan.

– Det är andra månaden i rad som det pekar åt samma håll, och mer nedåt än vad man kanske trott. Det gör att vi behöver följa den här utvecklingen mycket noggrant.

Regeringen ska nu satsa 1,3 miljarder på bland annat "bättre integration" för att få fler i arbete.

Samtidigt menar Andersson att Sverige står rustat för en lågkonjunktur.

– Sverige står väl rustat för att möta en kommande avmattning i konjunkturen och en väl fungerande aktiv arbetsmarknadspolitik är en viktig hörnsten i det arbetet.

"Skillnaden i sysselsättningsgrad mellan inrikes och utrikes födda är fortfarande för stor, särskilt för kvinnor. Regeringen föreslår därför totalt 56 miljoner kronor för intensivår för nyanlända för snabbare etablering på arbetsmarknaden. Satsningen på svenska från dag ett för asylsökande förlängs och 50 miljoner kronor tillförs till språkträning för föräldralediga", skriver regeringen på sin hemsida.

– Vi har haft en ökad sysselsättningsgrad i alla grupper, inte minst bland utrikesfödda kvinnor, under de senaste åren. Det är naturligtvis viktigt och bra, för här finns ju en enorm potential. Om utrikesfödda kvinnor jobbade i samma utsträckning som kvinnor födda i Sverige skulle vi kunna öka BNP med 1,5 procent, minska arbetslösheten med en procent och stärka de offentliga finanserna med 37 miljarder kronor. Så här finns ju en stor potential att få upp sysselsättningsgraden, sade Magdalena Andersson på pressträffen.


"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0