Regeringens slutsats: Invandringen innebär "en enorm potential"

Publicerad 17 september 2019 kl 14.06

Inrikes. Arbetslösheten stiger kraftigt i Sverige, visar nya siffror från SCB på tisdagen. Finansminister Magdalena Andersson (S) menar att det beror på M, KD och SD.

Gilla artikeln på Facebook

Under en pressträff på tisdagen försökte Magdalena Andersson göra sitt bästa för att utmåla Sveriges ekonomi som stark, och framhävde att antalet "sysselsatta" män och kvinnor blivit fler sedan Stefan Löfven blev statsminister.

Detta trots de katastrofala siffrorna från SCB i morse, som visar att arbetslösheten ökat med 1,0 procentenheter – eller 56.000 personer – på ett år. Arbetslösheten är nu uppe i 7,1 procent.

Hon försökte också lägga så mycket som möjligt av skulden på det internationella läget och oppositionen.

Bland annat påstod hon att Moderaterna och Kristdemokraterna "slaktade utrymmet för en aktiv arbetsmarknadspolitik i M–KD:s servettskiss som röstades igenom med hjälp av Sverigedemokraterna".

Magdalena Andersson sade sig också vara förvånad över att arbetslösheten ökar så mycket.

– Så sent som idag fick vi ju en siffra från SCB på arbetsmarknadsutvecklingen som var överraskade på nedåtsidan.

– Det är andra månaden i rad som det pekar åt samma håll, och mer nedåt än vad man kanske trott. Det gör att vi behöver följa den här utvecklingen mycket noggrant.

Regeringen ska nu satsa 1,3 miljarder på bland annat "bättre integration" för att få fler i arbete.

Samtidigt menar Andersson att Sverige står rustat för en lågkonjunktur.

– Sverige står väl rustat för att möta en kommande avmattning i konjunkturen och en väl fungerande aktiv arbetsmarknadspolitik är en viktig hörnsten i det arbetet.

"Skillnaden i sysselsättningsgrad mellan inrikes och utrikes födda är fortfarande för stor, särskilt för kvinnor. Regeringen föreslår därför totalt 56 miljoner kronor för intensivår för nyanlända för snabbare etablering på arbetsmarknaden. Satsningen på svenska från dag ett för asylsökande förlängs och 50 miljoner kronor tillförs till språkträning för föräldralediga", skriver regeringen på sin hemsida.

– Vi har haft en ökad sysselsättningsgrad i alla grupper, inte minst bland utrikesfödda kvinnor, under de senaste åren. Det är naturligtvis viktigt och bra, för här finns ju en enorm potential. Om utrikesfödda kvinnor jobbade i samma utsträckning som kvinnor födda i Sverige skulle vi kunna öka BNP med 1,5 procent, minska arbetslösheten med en procent och stärka de offentliga finanserna med 37 miljarder kronor. Så här finns ju en stor potential att få upp sysselsättningsgraden, sade Magdalena Andersson på pressträffen.


Ekonominyheter

Ökningen av konkurser har upphört

Kraftig minskning i flera branscher.. I Stockholm sjunker nu antalet konkurser med 14 procent.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Varning för starka bilder! Bestialiskt rasvåld i amerikanska städer.0 

Vetenskap

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus