Reinfeldt kritisk till minskad invandring: "Försämrar möjligheter till en god pension"

Publicerad 8 april 2019 kl 18.37

Inrikes. Under måndagen presenterade den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt sin skrift "Att arbeta till 75 – en bra början". Där skryter han om att Sverige öppnat sina dörrar för omfattande invandring. Länder utan invandring står däremot med en skrikande brist på arbetskraft, menar han.

Gilla artikeln på Facebook

Att den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt vill att svenskarna ska jobba till 75 års ålder är ingen nyhet. Det sade han för flera år sedan. Men nu har han även släppt en skrift i ämnet.

– Vi lever längre och är friskare än förr, samtidigt sjunker pensionerna. Vi kan dessutom förbereda oss för att vår befolkning riskerar sluta växa och förskjutas mot att alltmer domineras av äldre. Vad göra? Enklast och bäst är att ändra vår mentala bild av vad äldre kan och bör göra, och uppmuntra fler att jobba längre! 75 är en bra början, förklarar Fredrik Reinfeldt på sin Facebook idag.

Vad står det då i rapporten?

Förutom att svenskarna borde jobba längre, är han också fortsatt positiv till invandring. Detta för att råda bot på den alltmer ojämna fördelningen mellan unga arbetsföra och äldre människor.

Bland annat påpekar han att en stor andel kvinnor, såväl inrikes som utrikes födda, väljer att arbeta deltid för att få tillvaron att gå ihop. Detta är, enligt Reinfeldt, "en arbetskraftsreserv" för Sverige.

Invandringen skulle egentligen kunna vara räddningen för landet, verkar han tro.

"Sverige uppvisar höga sysselsättningstal även för utomeuropeiskt födda. De kommer dessutom till Sverige mitt i livet och kan därför med rätt stöd och utbildning komma snabbare i arbete. För ett snabbt åldrande samhälle kan detta bli den enda möjliga vägen om inte barnafödandet radikalt förändras", skriver Reinfeldt.

Vidare kritiserar han länder som Japan och Ungern, som valt att inte ha någon nämnvärd invandring. Det har nämligen gjort att dessa länder nu har en stor brist på arbetskraft, menar han.

"Den mest tydliga effekten av lågt barnafödande uppträder när samma land inför mycket restriktiva regler för migration. Där kan Japan tjäna som det tydligaste exemplet."

"I Japan där oron nått längst har frustrationen nått så långt att ledande politiker till och med hånar kvinnor som inte föder fler barn. I Italien har staten satsat på kampanjer för att få fler att vilja föda barn och i Ungern håller premiärminister Victor Orbán tal om att landet behöver fler ungrare. Inget verkar dock få någon större effekt", fortsätter han.

"Japan som varit mycket slutet mot omvärlden och tillåtit minimal invandring har därför till slut landat i slutsatsen att de nog ändå måste öppna för en annan migrationspolitik. Befolkningsminskningen är nu så stor att inget annat verkar hjälpa."

Men numera är ju många kritiska till invandring, och det kan bli ett problem, menar Fredrik Reinfeldt och undrar om invandringskritiker över huvud taget har tänkt på konsekvenserna av sin politik.

"I Europa är det fortsatt mest löften om att stänga gränser, begränsa fri rörlighet och framförallt minska möjligheterna till invandring som verkar vinna mest stöd. Har de som förordar denna politik förklarat för medborgarna vad priset är för deras förslag, i form av krympande befolkning, stor äldreboom och växande tryck på den skattefinansierade välfärden? Har någon granskat att det blir konsekvensen? Denna politik kommer också ytterligare försämra möjligheterna till en god pension för de som jobbat klart", skriver han i den 26 sidor långa rapporten.

Fredrik Reinfeldt ser med positiva ögon på den befolkningsökning som Sverige haft de senaste 50 åren. En verklighet där landet hade stannat på en befolkning runt 8 miljoner svenskar, och därmed inte heller hade blivit mångkulturellt, skulle varit hemskt för landet, tycker han.

"Hade Sverige inte haft någon migration efter 1970 hade vår befolkning stannat på 8,1 miljoner, i stället för att som nu ha passerat 10 miljoner. Jag brukar tänka på detta när jag besöker landets kommuner, som nästan alla har det gemensamt att de stolt planerar för och beskriver sin vilja att se en växande befolkning. Vad hade hänt med alla dessa planer, allt bostadsbyggande, all tillväxt av städer och en växande ekonomi som vi ofta tagit för given om vår befolkning slutat öka redan 1970?", skriver Fredrik Reinfeldt i rapporten.

Enligt Reinfeldt står valet mellan invandring eller att arbeta längre.

"Om man nu inte vill se en fortsatt urholkning av pensionerna och inte heller stödjer idéer om en återgång till en öppnare migrationspolitik, vad ska man då föreslå? Frågan är fri och öppen, men för mig är det egentligen bara ett enda svar som biter för att motverka samtliga de problem jag redovisat. Vi måste ställa in oss på att arbeta längre upp i åren", påpekar han i sin skrift.

"Vi behöver skaffa oss nya hjältar. Människor som kan och vågar lite längre. Att jobba till 75 kan vara en bra början", avslutar han.


"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0