Dina skattepengar till Ukraina

Publicerad 22 mars 2014 kl 06.25

Politik.Den svenska regeringen är beredd att vid sidan av IMF-lån ge såväl bilaterala lån som "teknisk assistans" till den nya USA-lojala regeringen i Ukraina. Satsningen kommer fullt ut att finansieras med de svenska skattebetalarnas pengar, lovar regeringen.

Gilla artikeln på Facebook

"Vi uppmuntrar andra att göra detsamma", skriver Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt på DN Debatt.

Enligt debattartikeln har EU redan belönat den nya ukrainska regeringen – som inte är folkvald – med "ensidiga tullsänkningar" i väntan på ett frihandelsavtal. Men nu vill regeringen använda skattepengar för att ge ytterligare stöd till USA:s prestigeprojekt i det krisande landet.

"De lån som Sverige skulle ställa upp med förutsätter riksdagens godkännande och skulle vara av samma typ som vi tidigare har beviljat till Irland, Lettland och Island", skriver Bildt och Reinfeldt.

Svensk lektion i demokrati
Sverige kommer att skicka valobservatörer till Ukraina för att se till att det går demokratiskt till under det viktiga presidentvalet den 25 maj. Samtidigt menar många att det svenska valet borde övervakas av internationella observatörer.

I augusti 2010 föreslog två av Danmarks dåvarande regeringspartier att OSSE borde övervaka valet i Sverige, på grund av censuren i svensk media.

I april samma år visade en internationell rapport att det svenska valsystemet inte är "free and fair". Utländska valobservatörer och rådgivare hade då granskat de svenska valen och kommit fram till att de visserligen är fria, men inte rättvisa, framförallt eftersom valhemlighet inte är obligatoriskt för väljarna. Slutsatsen var att det svenska valsystemet borde ändras. Men när forskarna ville publicera sina resultat blev det nobben i svensk media, som istället valde att mörka nyheten.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Nyheter från förstasidan

EU-beslutet: Nya regler för ökad invandring

Vill inrätta "talangreserv" för lågutbildade invandrare. Särskilt inreseprogram för arbetstagare med låg utbildning utlovas också.0 

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0